Начало Здравна медиа Здравни новини Първата трансплантация на човешка глава е насрочена за края на годината

Първата трансплантация на човешка глава е насрочена за края на годината

Първата трансплантация на човешка глава е насрочена за края на годината - изображение

Първата по рода си трансплантация на човешка глава от едно тяло на друго е насрочена за края на годината, 2017г. Подготовката за процедурата вече е започнала – уточнен е екипът, пациентът и мястото. Това съобщава британското издание "Индипендънт".

Екипът е предимно от китайски хирурзи, а самата трансплантация ще се извърши в медицинския университет "Харбин" в Китай. Операцията ще се осъществи от италианския хирург Серджо Канаверо. Той е избрал своя подход на действия и счита, че за операцията ще са му нужни 36 часа.

Пациентът, чиято глава ще се трансплантира на друго тяло е руски гражданин – Валери Спиридонов и страда от рядко генетично заболяване, което с времето унищожава мускулите на организма.

Общият замисъл на процедурата е светкавично отделяне на главата на пациента и на донора, както и бързото съединение на главата на Спиридовонов с тялото на донора. Избраното тяло вероятно ще бъде затворник, който е осъден на съд.

В Пекин населението е многобройно, но донорството слабо. Градът е критикуват от години, че използва органите на екзекутирани затворници, без изричното позволение на техните семейства. Нелегалната търговия с органи там става все по-процъфтяващ бизнес.

Екипът от специалисти възнамерява след трансплантацията да постави руснакът в едномесечна кома. Той ще бъде под постоянно наблюдение и ще му бъдат инжектирани медикаменти, за да се предотврати организмът да отхвърли главата. По този начин ще се даде и възможност на мозъка да понесе по-леко стреса от процедурата.

Трансплантацията е без прецедент в историята до сега. Учените обаче нямат представа какъв ще бъде Спиридонов, ако се събуди. До момента са правени опити само с кучета и маймуни.

Екипът от специалисти са оптимисти, но уточняват, че няма да извършат операцията, ако се окаже невъзможна. От друга страна според италианският хирург Серджо Канаверо това е първата стъпка от план му към безсмъртието.

Процедурата възлиза на 11 милиона долара.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Amino5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПатологияЛеченияСнимкиЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииСпортЛайфстайлИзследванияРецептиЗдравни съветиПсихологияНаправления в медицинатаСоциални грижиЛичностиХранене при...Клинични пътеки