Начало Здравна медиа Здравни новини Британски медик причинил смъртта на повече от 450 души със силни обезболяващи

Британски медик причинил смъртта на повече от 450 души със силни обезболяващи

Британски медик причинил смъртта на повече от 450 души със силни обезболяващи - изображение

Комисия, разследваща дейността на английска болница, разкри стотици смъртни случаи, провокирани от необосновани медицински предписвания на силни болкоуспокояващи. Властите установили, че 456 души получили смъртоносни дози опиотиди в болница Gosport War Memorial, Госпорт, Хемпшир. Предполага се, че техният брой може би е по-голям, смята се, че наближава 650 пациенти.

Общественото разследване обхваща периода 1989 – 2000 г., когато д-р Джейн Бартън е работила в болницата. Предполага се, че само тя е изписвала без медицинско основание силните лекарства. Семействата на починалите 20 години се опитвали да научат истината за смъртта на близките си, но били пренебрегвани от болничния персонал, органите на реда и медицинските регулатори, които не са разследвали или поне не толкова задълбочено.

Въпреки че властите държат отговорна д-р Бартън, според здравния министър Джеръми Хънт старши консултанти, медицински сестри и мениджъри в болницата са били наясно или са прилагали опиати, за които би трябвало да знаят, че могат да причинят смърт.

Комисия от група експерти се сформира през 2014 г. и оттогава е разгледала 1 млн. доказателства, провела е разговори със семействата на починалите и е прегледала записи на повече от 2000 пациенти, които намерили смъртта си между 1987 и 2001 г. Една част от документите липсвали и това затруднило проверяващите.

В началото на мандата на д-р Бартън – през 1991-1992 г., медицинските сестри изразили опасения относно предписването на диаморфин (медицинското название на хериона), но предупрежденията им не повлияли за коригиране на вредната практика.

Ще отнеме време, за да се разгледат констатациите и доказателства и вероятно към есента се очаква да се пристъпи към конкретни обвинения и наказания. Вече е очевидно за разследващите, че сега установените данни не са били налични по време на първоначалните полицейски разследвания, започнали през 2002 г.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: independent.co.uk
Снимка: express.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияНормативни актовеСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиАнкетиОрганизацииИнтервютаЗаведенияЛайфстайлЛеченияПатологияПсихологияСпециалистиБотаника