Начало Здравна медиа Здравни новини Дори човек да е здравноосигурен си заплаща спешния преглед по черноморието

Дори човек да е здравноосигурен си заплаща спешния преглед по черноморието

Дори човек да е здравноосигурен си заплаща спешния преглед по черноморието - изображение

Пациенти се оплакват, че дори човек да е здравноосигурен се налага да заплаща за медицински услуги и преглед на морето. Оказва се, че НЗОК не покриват здравните грижи на пациенти от други насели места, ако се нуждаят от преглед на дежурните екипи.

Реално човек може да ползва дежурни кабинети, но ако джипито има сключен договор с тях. За други населени места това правило не важи.

Д-р Таня Макшева, директор на РЗОК-Бургас обясни, че това наистина е сериозен проблем. Лечението на пациенти от други здравни заведения финансово не е уредено и затова лечебните заведения изискват заплащане. За проблема са информирани и Здравното министерство, и НЗОК.

Посочва се, че дори и в работно време, джипитата получават много малко за преглед на чужди пациенти.

От касата припомниха, че всеки здравноосигурен човек може да използва при нужда безплатна здравна грижа по морските курорти. Нужно е да носи със себе си здравноосигурителна книжка и заболяването да е в работното време на конкретния личен лекар или в момент, когато спешните екипи не са по адреси. Спешните случаи са с предимство, въпреки че не се упоменава кои точно се считат за спешни.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Ajans Haber


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиСпорт и туризъмСпортРецептиАлтернативна медицинаБотаникаОрганизацииАнкетиЗаведенияЛечения