Начало Здравна медиа Здравни новини Българите са сред най-малко доверяващите се в Европа на ваксините

Българите са сред най-малко доверяващите се в Европа на ваксините

Българите са сред най-малко доверяващите се в Европа на ваксините  - изображение

Проучване на Европейската комисия, в което се включват почти 29 000 граждани от всички страни, които са част от евросъюза, показва, че 90% от европейците вярват в смисъла на ваксините и в ефективността им. От всички тях най-малко убедени във ваксинирането се оказват гражданите на България, Латвия и Полша.

Изследването търси отговор на въпросите за доверието на европейците към ваксините като цяло, но и конкретно за тези за рубеолата, морбилито, паротита и грипа. Оказва се, че най-малко хората се доверяват на противогрипната ваксина.

Резултатите ясно показват, че 90% от жителите на държавите в ЕС са убедени в смисъла от ваксинирането, други почти 83% смятат, че ваксините са безопасни, а зад мнението, че са ефективни застават почти 88%.

Подобни са процентите и когато става дума за имунизацията срещу морбили, рубеола и паротит. За сметка на това данните от проучването показват, че според 65% не е от значение да се ваксинираш против грип, а малко над 69% определят тази ваксина като безопасна.

Най-малко в безопасността на ваксините вярват българите – едва 66%. Латвийците, които мислят по същия начин са 68%, а французите – почти 70%. Оказва се, че българите не са убедени и в това колко е важно човек да се ваксинира – 78 на сто мислят по този начин. Такова е мнението и на 76% от поляците и малко над 85% от словаците.

Над 95% от жителите на Португалия и Финландия вярват твърдо в смисъла от поставянето на ваксина. Силно е доверието и на испанците, британците, датчаните и унгарците.

Проучването показва още, че през последните три години доверието във ваксините се е повишило в Италия, Франция, Гърция и Словения, а е намаляло сред живеещите в Чехия, Полша, Швеция и Финландия.

Любопитна е и констатацията, че по-младите и представителите на православието са много по-малко убедени в смисъла да се ваксинираш.
Редактор: Гергана Караилиева

Източник: clinica.bg
Снимка: ici.radio-canada.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиАнкетиСнимкиЛюбопитноВидеоЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлТестовеПсихологияИзследванияКлинични пътекиСпортНормативни актовеСпециалистиЗаведенияОрганизации