Начало Здравна медиа Здравни новини Повече защита и профилактика за по-дълъг живот

Повече защита и профилактика за по-дълъг живот

Повече защита и профилактика за по-дълъг живот - изображение

За повече защита и профилактика, за да са по-здрави и да живеят по-дълго жителите на Стария континент призовават в общия си доклад Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Здравето накратко: Европа 2018“ е първия продукт от цикъла, посветен на състоянието на здравеопазването в евросъюза, чиято реализация започна преди две години. Идеята е да се обменят не само данни, но и практики и познания.

В документа се посочва, че доскоро продължителността на живота се е увеличавала с бързи и постоянни темпове. За съжаление от 2011-а темповете се забавят.

По данни на държавите в съюза до 20% от разходите за здравеопазване могат да бъдат пренасочени и използвани по-добре.

В доклада се отбелязва, че прекалената употреба на алкохол както сред подрастващите, така и сред възрастните продължава да бъде изключително сериозен проблем.

Констатира се още, че разходите за психичното здраве ще са над 600 милиарда евро годишно.

Много по-лоши здравни услуги получават семействата с ниски доходи.

Докладът е категоричен, че трябва да се работи активно и задълбочено, за да бъдат намалени рисковите за човешкия живот фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, злоупотребата с алкохол. Необходими са сериозни усилия и за намаляването на преждевременната смъртност. Сериозно внимание се обръща на укрепването на здравните системи в страните-членки и до осигуряването на достъп до здравните услуги на всички граждани.

Призовава се към подобряване на профилактиката, към по-ефективни здравни грижи и към насърчаване на здравословния начин на живот.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ec.europa.eu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниОрганизацииСпортСоциални грижиАнкетиЛеченияЗдравни съветиИсторияНормативни актовеХранене при...ИнтервютаЛайфстайлСнимкиПсихологияАлт. медицинаЗаведенияТестовеФизиологияРецептиПроизводителиОткритияОбразованиеКлинични пътекиБотаника