Начало Здравна медиа Здравни новини Българка създаде шрифт на кирилица за хора с дислексия

Българка създаде шрифт на кирилица за хора с дислексия

Българка създаде шрифт на кирилица за хора с дислексия - изображение

Кристина Костова е създателят на първият цялостен шрифт специално за българската азбука за хора с дислексия. Те ще могат да използват родната азбука и да възприемат по-лесно написан текст на кирилица.

Съществуват разработени шрифтове за дислектици, но насочени върху латинските букви. Те не могат да се прилагат изцяло на кирилица.

Новият шрифт на младата българка е подходящ предимно за деца с лека и средна форма на дислексия в начален етап на обучение. Той може да се използва свободно в българските училища. Шрифтът е достъпен и лесно четим и за хора, които нямат този проблем.

Дислексия не е заболяване. Това е различен начин, по който мозъкът обработва информацията. Проявленията и симптомите не са еднакви. Характерни са нарушения в зрителното, слуховото разпознаване и конкретни анализатори. Обикновено се бъркат някои букви с други букви ( например "п" с "н" ), разменят се местата им, пише се както се говори. Това не е вид умствено изоставяне. При някои хора с дислексия дори се наблюдават уникални способности в други направления.

Близо 20 на сто от населението по света има някаква форма на дислексия. В някои случаи формата е леко изразена, но четенето и писането могат да се окажат предизвикателна задача за някои деца и хора.

За тях буквите представляват обемни обекти. Те ги възприемат като 3D обекти. В съзнанието им буквите се обръщат на едната, на другата страна или рефлективно, което често позволява визуално подобни знаци да бъдат объркани. При близко звучене ситуацията става доста по-сложна.

Шрифтът Adys се характеризира с редица особености, които увеличават четивността.

"Доста знаци имат долни и горни дължини, които помагат за четенето. Постарах се те да бъдат по-подчертани и по-удължени. Подчертани са също и всички останали знаци с отличаваща се характеристика. Натрупана е плътност и чернота в основата на всички букви, за да не се обръщат.  Знаците, близки по изграждане и визуалност са направени така, че вътрешната част да бъде леко по-различна дотолкова, че за човек с дислексия да не изглеждат като еднакви кръгчета", коментира Кристина Костова.

Специфичният шрифт може да бъде използван спокойно и от хора, които нямат дислексия. Това предоставя възможност за една по-широка употреба. Свободно приложение може да се намери и в учебниците и учебните занятия.

Снимка: Getting Smart

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияАлт. медицинаСоциални грижиЛюбопитноВидеоОрганизацииНовиниЗдравни съветиЛайфстайл