Начало Здравна медиа Здравни новини Български лекари направиха сложна вътреутробна операция

Български лекари направиха сложна вътреутробна операция

Български лекари направиха сложна вътреутробна операция - изображение

Екип от български лекари спасиха живота на момченце, след като направиха вътреутробна операция. Д-р Кристина Чачева и колегите й от болница „Надежда“ извършили сложната интервенция, при която предотвратили най-лошото.

Майка била бременна с близнаци, но единият нямал развити сърдечни структури. Тъй като споделяли обща плацента, здравото бебе снабдявало с кръв така наречения „паразитен“ близнак. Но с нарастването на двата плода се увеличавала опасността здравото бебе да развие сърдечна недостатъчност и да загине.

Еднояйчен близнак без сърце е много рядка форма на сиамски близнак и може да се срещне при 1 на 50-200 000 бременности. Терминът, с който се обозначава това състояние в медицината, е TRAP.

Д-р Чачева и екипът й трябвало да направят вътреутробна операция, при която било необходимо да спрат притока на кръв към „паразитния“ близнак. Специалистите затворили съдовете от пъпната връв на бебето без сърце с лазер така, че да спре да се кръвоснабдява от здравото дете.

Операцията е успешна, майката успява да доизноси бебето до 38-ма гестационна седмица и вече се радва на здраво момченце.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: mirmampap.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноРецептиПсихологияДиетиХранене при...ИсторияЛеченияКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАнкети