Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи идентифицираха близнаци рядък феномен

Изследователи идентифицираха близнаци рядък феномен

Изследователи идентифицираха близнаци рядък феномен - изображение

Австралийски лекари съобщават за рядък феномен, който се случва официално за втори път в света. В страната се родили така наречените полуеднояйчни близнаци, които носят 100% от гените на майката и едва 78% от гените на бащата.

Не е известно колко такива подобни случаи има, но са изключителна рядкост. Първият известен случай на полуедноячни близнаци е установен през 2007 г. в САЩ, след като се раждат бебетата. Различното сега е, че децата били идентифицирани още в утробата, се казва в доклада на учени от Института по здравеопазване и биомедицински иновации в Бризбейн, публикуван в The New England Journal of Medicine преди два дни.

Първоначално майката смята, че е бременна с едноячни близнаци, опирайки се на направен ултразвук. По-късно обаче лекарите с изненада откриват, че бебетата са момче и момиче, а едноячни близнаци не могат да бъдат от различен пол, тъй като споделят еднакви гени.

За да анализират гените на двата плода, специалистите взели проби от околоплодната течност на всеки от близнаците, които били в отделни амиотични сакове в утробата. По този начин разбрали, че бебетата носят 100% от гените на майката и 78% от тези на бащата. Известно е, че човешката ДНК съдържа половината хромозоми от единия родител и другата половина от втория родител. При разноячните близнаци два сперматозоида оплождат две яйцеклетки, които споделят половината от гените на майката и половината от бащата. При едноячните близнаци една женска полова клетка се опложда от една мъжка полова клетка, като по-късно се разделя на два ембриона и те носят всички гени на родителите. Уникалното при полуедноячните близнаци е, че единият набор от хромозоми идва от яйцеклетката, а вторият се състои от хромозоми от два сперматозоида, обяснява д-р Майкъл Габът от австралийския институт.

Габът предполага, че това се е получило, след като яйцеклетката е оплодена от два отделни сперматозоида, като всяка от клетките носи своя собствена хромозома. Трите комплекта хромозоми били разделени на 3 отделни клетки – едната получила хромозоми от майката и първия сперматозоид, другата – от майката и втория сперматозоид, а третата от двете мъжки полови клетки. Тъй като една клетка се нуждае от хромозоми както от майката, така и от бащата, за да оцелее, третата клетка би трябвало да загине. Оцелелите продължават да се комбинират и след това се разделят на двамата близнаци.

Момичето и момчето от Австралия имат мъжки и женски полови хромозоми, т.е. всеки от тях има някои клетки, които носят ХХ двойка, и някои, които носят ХY двойка. Да имаш както мъжки, така и женски двойки полови хромозоми в различни клетки в тялото е свързано с определени проблеми в развитието на репродуктивните органи, както и с рака, казва Габът. Когато лекарите прегледали яйчниците на момичето близнак, те открили промени, водещи до развитието на онкологично заболяване и по тази причина било взето трудното решение те да бъдат отстранени.

Освен това при момичето се образувал кръвен съсирек, което е често срещано усложнение при едноячните близнаци. Съсирекът пречел на кръвоснабдяването на едната му ръка и в резултат на това се наложило тя да бъде ампутирана. В момента близнаците са на 4 години и половина и се развиват нормално.

За да добият по-добра представа колко са редки подобни случаи, изследователите проучили гените на близо 1000 други близнаци, но не открили подобен феномен. В предишно проучване на 20 000 близнаци също няма следа от такова съчетание.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: livescience.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноРецептиПсихологияДиети