Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рядкото състояние химеризъм е причина хора да имат две различни ДНК

Рядкото състояние химеризъм е причина хора да имат две различни ДНК

Рядкото състояние химеризъм е причина хора да имат две различни ДНК - изображение

Aмериканка е поредното доказателство за чудото на природата и за интересните й приумици. Певицата Тейлър Мул страда от т. нар. тетрагаметен химеризъм, който се изразява в това, че тя има две различни групи ДНК.

Той се получава, когато две отделни яйцеклетки са оплодени от два сперматозоида, но двете зиготи в един момент се сливат и образуват едно човешко същество с две различни клетъчни линии. Този процес се случва много рано в ембрионалното развитие. Необходими са специфични биомедицински тестове, за да се докаже състоянието.

белег от химеризъм

Американката има голям родилен белег, който сякаш разделя на две половини тялото й. Едната е леко по-тъмна от другата, освен това лекарите обяснили на Мул, че тя има две имунни системи и два кръвни потока. Химеризмът й причинява автоимунно състояние, защото организмът й разпознава ДНК-то на близначката й като чуждо тяло и реагира чрез алергии към храни, бижута, ухапвания от насекоми, лекарства.

Химеризмът много трудно се диагностицира и може би се среща по-често, отколкото е известно, но от друга страна е рядко явление. Когато другият близнак е от различен пол, съществува вероятност да бъдат засегнати вътрешните и външните полови белези на човек. В случая на Тейлър другата оплодена яйцеклетка е била с женски хромозоми.

В момента Мул се е съсредоточила върху това да води здравословен и активен начин на живот, за да се справи с предизвикателствата, пред които я поставя химеризмът.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: livescience.com
Снимка: people.com, hyperigm.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлИзследванияПсихологияСнимкиНаправления в медицинатаСпортСпециалистиАлт. медицинаНормативни актовеРецептиДиетиБотаника