Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Кои са факторите, увеличаващи шанса за зачеване на близнаци?

Кои са факторите, увеличаващи шанса за зачеване на близнаци?

Кои са факторите, увеличаващи шанса за зачеване на близнаци? - изображение

Естествено заченатите близнаци се срещат при около едно на всеки 89 раждания. При нормални обстоятелства шансовете за зачеване на две деца не са големи, но шансовете се увеличават с медикаменти, подкрепящи фертилността, както и с ин витро процедури. Ако сте любопитни обаче, можете да видите кои неща естествено увеличават шанса да родите близнаци.

Статистиката сочи, че:

  • Средностатистическата жена има 3% шанс за зачеване на близнаци.
  • Жените от африкански произход имат по-голям шанс за зачеване на близнаци, а азиатките - по-малки.
  • Шансът за близнаци се увеличава, ако вече имате деца.
  • Еднояйчни близнаци могат да се родят на всеки, а двуяйчните, обаче, най-често са "дело" на майката като следствие на хиперовулация.


Вижте тези 12 фактора, увеличаващи шансовете за близнаци:

Фолиева киселина: проучване показва, че жените, приемащи фолиева киселина, имат 40% по-висок шанс да родят близнаци. Изследването обаче е по-специално насочено към жени, преминали ин витро.

Маниока: този африкански вариант на сладък картоф се счита, че причинява хиперовулация. Тя от своя страна увеличава шансовете за близнаци.

Млечни продукти: проучвания показват, че жените, които консумират много млечни продукти, са по-склонни да заченат близнаци. Смята се, че това се дължи на инсулиноподобен растежен фактор (IGF) при кравите и вероятно някои от хормоните им, отделени в мллякото.

Възраст: по-възрастните жени произвеждат по-големи количества FSH (фоликулостимулиращ хормон), което увеличава шанса за оплождане на повече от една яйцеклетка. Според проучвания най-голям шанс за зачеване на повече от едно бебе има около 35-годишна възраст.

Хиперовулация: споменатата вече хиперовулация може да се дължи на генетични особености, менопауза, възраст, прием на маниока и редица хормонални причини

Семейна предразположеност: ако в семейството има близнаци, се увеличава шансът за зачеване. По-вероятно е, ако жената има роднини, заченали близнаци.

Тегло: жени с по-висок ръст или средно и повишено тегло, имат по-голям шанс да заченат близнаци

Кърмене: ако докато кърмите детето си, забременеете отново, вероятността за близнаци се увеличава

Много бебета: колкото повече бебета имате, толкова по-голям шанс има последвала бременност да е многоплодна.

Магнезий/калций: според някои доказателства приемането на тези два минерала в комбинация може да увеличи шанса от близнаци.

Спиране на противозачатъчните: ако сте били на противозачатъчни, е необходимо спирането им за 6 месеца или повече, за да се приспособи тялото към промяната. Това може да увеличи нивата на хормоните и шансовете за отделяне на повече от 1 яйцеклетка.

Корен от Мака: той е вид ряпа и се използва като част от перуанско лечение на безплодието и може да увеличи шанса за близнаци.

Внимание! Ако решите да приемате билки или добавки, задължително се консултирайте с вашия лекар, за да може той да ги съобрази със състоянието ви, преди да ги разреши.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАлтернативна медицинаИсторияСнимкиПсихологияРецептиБотаникаДиетиВидеоНаучни публикацииКлинични пътекиСпортСоциални грижиМедицински изследванияФизиологияЛеченияЗдравни проблемиПроизводителиНормативни актовеСпециалистиИнтервютаХранене при...