Начало Здравна медиа Здравни новини Български лекари спасиха от ампутация ръката на млад мъж

Български лекари спасиха от ампутация ръката на млад мъж

Български лекари спасиха от ампутация ръката на млад мъж - изображение

Български хирурзи отново извършиха уникална по рода си операция и спасиха от ампутация ръката на млад мъж. Петър Недялков претърпява катастрофа с мотор и последствията са 4 дни в кома, 1 месец в болница и неподвижна ръка.

Причината е разкъсан сноп нерви, който свързва шията с горния крайник. Така нареченият плексус е една от най-големите групи нерви в човешкото тяло и без него ръката не може въобще да се използва.

Лекарите извършват нетрадиционна операция, като през 8-те часа, през които тя трае, правят така наречения „нервен трансфер“. Представлява извличане на нерв от гръдна клетка в дълбочина и е постигнато от гръдните хирурзи по ендоскопски метод. Тази малка частичка ще съживи мускулите, а те – раменната става.

Доц. д-р Маргарита Кътева коментира, че такъв вид операция в Европа се извършва само във Франция. Пациентът споделя, че след интервенцията усеща, че може да движи ръката си.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: mycoastnow.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСпортЛайфстайлЛеченияХранене при...ИсторияПсихологияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАнкети