Начало Здравна медиа Здравни новини Български професор изработи специална протеза за жена, изгубила ръката си

Български професор изработи специална протеза за жена, изгубила ръката си

Български професор изработи специална протеза за жена, изгубила ръката си - изображение

Български биомеханик създаде уникална раменна протеза за жена, пострадала в катастрофа през 2016 г. Проф. Евгени Дюкенджиев съвместно със съпругата си доц. Татяна Дюкенджиева, работеща в Техническия университет в Рига, изработи атипична раменна протеза с осигурено отваряне и затваряне на механичната китка.

Румяна Г. е един от най-тежко пострадалите служители на общинската администрация от Лясковец, пътували в катастрофиралия автобус, превозващ ги до Вършец за обмяна на опит. Край с. Микре рейсът се сблъсква челно с лека кола, загиват трима души. Жената претърпява няколко операции, дясната й ръка е изцяло ампутирана и единствената опция пред нея е поставянето на протеза. Но никой специалист не се наема да й изработи.

Попада при проф. Дюкенджиев, който решава проблема на Румяна. Сега тя вече знае как да ползва протезата, след известен период ще може да се възползва от пълния й обем от възможности.

По думите на специалиста този случай е нагледен пример, че за хората, пострадали вследствие катастрофа или по друг начин, има надежда да водят нормален начин на живот.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: 24chasa.bg

 

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЗаведения