Начало Здравна медиа Здравни новини Български учени разработват универсална ваксина срещу грип

Български учени разработват универсална ваксина срещу грип

Български учени разработват универсална ваксина срещу грип - изображение

В плановете на учените от Института по микробиология към БАН влиза изпълнението на няколко задачи, на първо място, от които е създаването на универсална ваксина срещу всички щамове на грипа. Новият препарат ще бъде базиран на ДНК на вируса.

Различни вариации на вируса се активизират всяка година и затова на учените е трудно да прогнозират кой точно ще разболява хората в даден период. Затова ежегодно от фармацевтичните компании изготвят съответната ваксина за конкретните щамове. Специалистите се надяват вирусите да не мутират, иначе препаратите ще станат неефективни.

Българските учени ще се опитат да създадат противогрипна ваксина от общото ДНК на вируса и по този начин да намерят трайно решение на проблема. Това е сравнително ново направление във вирусологията. Целта е да се създадат химерни молекули чрез манипулации на основата на генното инженерство и по този начин ще се попречи на действието на всички щамове на грипа.

С тази задача са се заели екип от учени от отдел "Имунология" начело с доц. д-р Андрей Чобанов. По думите на директора на института проф. Христо Найденски ДНК ваксините се произвеждат много по-лесно. Сега родните специалисти са на етап експериментален лабораторен модел. Но пътят до внедряването е дълъг. Изработването на този тип ваксини спомага избягването на сезонната цикличност, при която се активират различните щамове на грипния вирус.

Всяка година се изменя вируса и ако през миналата четиривалентната ваксина е била ефективна, през следващата няма да бъде. Това няма да се наблюдава при препаратите, базирани на ДНК на грипа.

Освен върху универсалната противогрипна ваксина, учените от института работят и по други направления. В различните отдели изучават причинителите на много заболявания като ентеровируси, полиовируси, човешки папилома вируси и др. В момента експертите разработват лечение за рак, базирано на коренищата на растението златен корен (Rhodiola Rosea).

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: healthline.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияИсторияВидеоСоциални грижиАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлТестовеМикробиологияХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиБотаникаИзследвания