Начало Здравна медиа Здравни новини Противогрипните ваксини са изчерпани на нашия пазар

Противогрипните ваксини са изчерпани на нашия пазар

Противогрипните ваксини са изчерпани на нашия пазар - изображение

Граждани сигнализират, че в аптечната мрежа не могат да се открият противогрипни ваксини. Лекари и фармацевти потвърждават, че количествата са изчерпани.

Две фирми внасят ваксините за нашия пазар, като тази година те са съобразени с щамовете, които ще са разпространени през зимата в България. Цената на едната е 10 лв., а на другата е 20 лв., защото е четиривалентна. Практиката в страната ни е гражданите да си закупуват сами ваксините, докато в редица държави в ЕС и в съседните Турция и Сърбия те са безплатни за хората от рисковите групи.

Представители на двете фирми отговорили на поставения им въпрос какво количество от продукта са внесли тази година. Едната почти не е променила бройката от 2016-а. Другата не разкрива как планира продажбите си, но и тя прави разчетите си спрямо изкупените ваксини от предходни години.

Лекарите съветват, че най-късно до средата на декември е подходящо да се постави противогрипна ваксина. По данни на СЗО 30% от децата се разболяват от грип и 10% от възрастните. Родните специалисти са на мнение, че у нас профилактиката относно грипа не е ефективно организирана.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: thesleuthjournal.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияИсторияСоциални грижиВидеоАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиТестовеЛайфстайлМикробиологияПрезентацииХранене при...Здравни проблемиБотаникаИзследвания