Начало Здравна медиа Здравни новини Бюджетът на НОИ, отхвърлен от работодатели и синдикати, остава замразен

Бюджетът на НОИ, отхвърлен от работодатели и синдикати, остава замразен

Бюджетът на НОИ, отхвърлен от работодатели и синдикати, остава замразен - изображение

Проектът на бюджета на НОИ бе отхвърлен от работодатели и синдикати още на първото обсъждане. И двете страни изявиха своето недоволство от предвидените мерки в него. Бе предвидено в петък да се обсъжда наново в тристранния съвет, но днес премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството замразява проекта за месец или два.

През това време ще бъде създадена специална лекарска комисия, която да проверява издадените болнични. Ще се търси вариант за затяхгане на контрола върху издаването на листите, защото през послендите години техният брой е нараснал с 60%.

В проекта на НОИ бе предложено орязване на болничните до третия ден. Предвижда се обезщетението да продължи да се изплаща от работодателя, но не както до сега в размер от 70%, а размер на половината от заплатата. Идеята бе посрещната остро от страна на синдикатите, защото по този начин се отнемат правата на осигурените и се наказват болните хора. От друга страна работодателите също не одобриха предложението. Те настояват да заплащат само първия ден от болничния, както е било до 2009 г.

Социалният министър Бисер Петков бе обявил, че ако има недоволство срещу проекта, то кабинетът е склонен да го оттегли. Новият управител на НОИ Ивайло Иванов обаче заяви, че за сега няма нагласа идеята да се отмени. Той посочи, че се извършва анализ на болничните и предстои оформянето на работна група заедно с министерството на здравеопазването, която да предложи законодателни решения срещу фалшивите болнични и ТЕЛК решенията. Предстои също да се изясни колко от тези листи са неистински, защото е имало фирми, при които над 50% от служителите са в продължителен болничен.

В проекта на бюджета са включени още промени относно безработицата, майчинството, осигурителните прагове и пенсиите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: capital.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ТестовеСоциални грижиНовиниЗдравни съветиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайл