Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксината срещу Ебола се оказа успешна и осигуряваща дълготрайна защита

Ваксината срещу Ебола се оказа успешна и осигуряваща дълготрайна защита

Ваксината срещу Ебола се оказа успешна и осигуряваща дълготрайна защита - изображение

Ваксината rVSV-ZEBOV, създадена да се бори с треската Ебола, е ефективна. Това обяви международната група от учени, която я създаде. Две години, след като е поставена на доброволци, тя продължава ги да защитава.

Ръководителката на изследването Анджела Хътнър (Angela Huttner) изрази задоволството на екипа, че rVSV-ZEBOV осигурява дълготрайна защита. Това е сериозна крачка напред, защото така ваксината ще може да се прилага в райони, където рискът от избухване на треската е висок.

Първите ваксинации с rVSV-ZEBOV бяха направени в Гвинея, когато епидемията от Ебола бушуваше с пълна сила и отне живота на повече от 11 000 души. Тогава, през 2016-а, на учените беше ясно, че ваксината ще предпази екипите от лекари, медицински сестри и всички останали в района на епидемията.

Големият въпрос беше дали е възможно да осигури дълготрайна защита. Отговорът, който екипът от учени дава сега е положителен. Дори две години след ваксинацията, доброволците продължават да са защитени и в кръвта им са открити антитела против един от щамовете на вируса.

Очакванията са през тази година да бъде разрешено използването на ваксината в клиничната практика.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: KU Moon

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияСнимкиСоциални грижиВидеоЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаАнкетиТестове