Начало Здравна медиа Здравни новини Две експериментални ваксини срещу Ебола показват обещаващи резултати

Две експериментални ваксини срещу Ебола показват обещаващи резултати

Две експериментални ваксини срещу Ебола показват обещаващи резултати - изображение

Две експериментални ваксини срещу вируса на хеморагичната треска Ебола са показали обещаващи резултати за превенция на заболяването в продължение на година. Това показват данните от клинични изследвания, публикувани в "New England Journal of Medicine".

1 500 души от Монровия в Либерия са получили ваксина, която е в процес на тестване или плацебо, съобщава БГНЕС.

Първата ваксина (rVSV-ZEBOV) е създадена по инициатива на канадското правителство и е с лиценз на няколко фармацевтични компании - Sharp, Merck и Dohme Corporation.

Втората ваксина срещу Ебола (cAd3-EBOZ) е разработена от Центъра за изследвания върху ваксините към Американския институт за алергии и инфекциозни заболявания (NIAID), съвместно с фармацевтичната компания GlaxoSmithKline.

Резултатите от изследванията след един месец са показали 84% ефективност при първата ваксина. Година по-късно 80% от пациентите все още са били с имунитет срещу заболяването.

При втората експериментална ваксина 71% от доброволците са развили антитела срещу Ебола в първия месец след ваксиниране. Година по-късно 64% от пациентите са били защитени от Ебола.

Експертите отбелязват, че са регистрирани някои странични ефекти от ваксините като най-често това са били главоболие, умора и мускулни болки.

Епидемията Ебола е причина за смъртта на повече от 13 000 души от Либерия, Гвинея и Сиера Леоне от началото на 2013 година до края на 2016 година. Продължават да се търсят варианти и да се разработват ваксини срещу силно заразния вирус.

Властите предвиждат в рамките на ускорена процедура до началото на 2018 година да бъдат одобрени първите ваксини срещу Ебола.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ProMoiPochki.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиЛеченияАлт. медицинаАнкетиЗдравни съветиТестове