Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксините в Италия вече са задължителни

Ваксините в Италия вече са задължителни

Ваксините в Италия вече са задължителни - изображение

За да бъдат приети в първи клас в държавно училище, децата в Италия вече трябва да имат задължително ваксина срещу 12 заболявания. Решението бе взето след епидемията от морбили в началото на 2017 година.

"Драстичното понижение на имунизациите на децата се дължи и на разпространяването на „антинаучни теории", коментира премиерът Паоло Джентолини.

От началото на 2017 година в Италия са регистрирани близо 3 пъти повече случаи на морбили в сравнение с 2016 г. Съгласно новите правила, ако децата не бъдат ваксинирани до 6-годишна възраст - възрастта, в която тръгват на училище, на родителите им ще бъдат налагани глоби.

В свой репортаж Би Би Си предупреди, че конспиративните теории за здравните рискове от някои ваксини масово се разпространяват в целия свят и са една от основните причини родители да отказват да имунизират децата си.

Броят на ваксинираните срещу морбили сред 2-годишните в Италия е паднал от над 90% покритие до под 80%. Това е много под определения от Световната здравна организация процент от 95 и повече.

Здравните власти предупреждават, че морбили е много заразно инфекциозно заболяване, което може да завърши фатално за заболелите.

За да бъдат приети в първи клас, децата в Италия трябва да са ваксинирани срещу полио, дифтерия, тетанус, Хепатит B, Хемофилус инфлуенце B, менингит B, менингит C, морбили, заушка, рубеола, коклюш, варицела.

През последните години се водят все повече кампании срещу ваксините, заради които родителите, уплашени от евентуални лоши последици, не имунизират своите деца. И въпреки че тезите срещу ваксинирането не са научно обосновани, много хора вярват в тях, което води до сериозни рискове за общественото здраве.

Колкото по-нисък е броят на имунизираните, толкова по-голям е рискът от епидемии от заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксина.

Източник: 24chasa.bg

Снимка: Canal de Noticias

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиЛюбопитноЛеченияАнкетиАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлТестове