Варненци ядат неколкократно повече сол от необходимото, сочи проучване
Варненски медици са проучили каква е връзката между мозъчните инсулти и консумацията на сол, както и има ли разлика между градското и селското население. След едногодишно задълбочено изследване те са достигнали до извода, че най-висока е заболямостта от инсулт сред мъжете от село, докато при жените от града рискът да се сблъскат с това тежко заболяване е три пъти по-малък. Според проучването жителите на варненските села се нареждат на челните мяста по заболяемост от мозъчен инсулт, по-висока дори от Новосибирск в Русия, където обичайно много хора са покосени от болестта.
Специалистите са изследвали и хранителните навици на хората от града и селото. В проучването си са включили 180 доброволци от с. Грозьово, община Долни Чифлик, и от район „Приморски" във Варна. В продължение на 8 дни през лятото и 8 дни през зимата медиците са установили, че през студените месеци мъжете на село почти не ядат плодове и зеленчуци и съответно имат най-ниски нива на витамин С. За сметка на това обаче приемат в обилни количества сол и според проучването се нареждат на второ място сред 52 националности в света по консумация на сол.
Основен източник на бялата подправка е хлябът и тестените изделия. Следват сиренето, туршиите, колбасите. Специалистите са категорични, че 80% от солта получаваме от готовите храни. Според тях е необходимо да има стандарт за съдържание на сол в храните, както и обозначение на етикетите за количеството й. Те съветват да се избягват продукти, които съдържат повече от 1 грам сол на 100 грама продукт.
Коментари към Варненци ядат неколкократно повече сол от необходимото, сочи проучване