Начало Здравна медиа Здравни новини ВАС окончателно отмени наредба на Москов

ВАС окончателно отмени наредба на Москов

ВАС окончателно отмени наредба на Москов - изображение

Върховният административен съд окончателно отмени наредба на бившия здравен министър Петър Москов, която определя пакета здравни дейности, които касата плаща.

ВАС обяви наредбата за нищожна, защото не е изготвена спрямо законовите изисквания.

Според заместник-председателят на Лекарския съюз д-р Галинка Павлова ситуацията налага преразглеждане на клиничните пътеки. Моментът е подходящ да се разгледат кои са задължителни изследвания и дейности, които трябва да се извършват, за да се отчетат тези пътеки. Нужно е да се уточни дали са законови тези пътеки и колко трябва да продължат.

Може да оставим избора на самия лекуващ лекар, за да прецени състоянието на пациента и необходимостта от по-продължително лечение (над 5 дни) или да бъде изписан“, коментира Павлова.

Тя допълни, че НЗОК дължи около 250 милиона на сродни чужди институции. Ако те станат изискуеми в определен момент, то това ще постави под заплаха здравния фонд и националната сигурност, предава Дарик.

Това ли трябва да бъде стремежът на всеки и по този начин ли трябва да се решава живота и реализацията на всеки поединично“, отправи въпрос Павлова.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Flashnews.bg





5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиЛеченияСоциални грижиНормативни актове