Начало Здравна медиа Здравни новини ВАС окончателно отмени регистрирането чрез пръстов отпечатък

ВАС окончателно отмени регистрирането чрез пръстов отпечатък

ВАС окончателно отмени регистрирането чрез пръстов отпечатък - изображение

Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отменил като незаконосъобразен текста, с който беше вкаран пръстовият отпечатък като способ при приемане и отписване от болнично заведение. Решението на петчленния състав не подлежи на обжалване. Очаква се до дни то да бъде обнародвано и в болниците повече няма да се изисква пациентите да се идентифицират по този начин.

През ноември миналата година ВАС обяви за нищожен текста, който задължаваше болните да се регистрират чрез пръстовия идентификатор при постъпването си в лечебно заведение. Тогава аргументите на съда бяха, че процедурата не е описана в нито един закон и Министерството на здравеопазването, оглавявано от Петър Москов в периода на налагане на системата, и НЗОК са “дописали“ Закона за здравното осигуряване. В допълнение идентификаторът противоречи и на европейското законодателство, тъй като няма нито една държава членка на ЕС, която да задължава гражданите си да се легитимират по този начин при постъпване в болница.

Най-вероятно отново ще влезе в сила предишния начин за регистриране – чрез лична карта.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: eurocom.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеЛюбопитноСпециалистиЛайфстайлИсторияЗаведенияНормативни актовеИнтервютаКомпании и организацииОрганизацииСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиЛеченияАптекиАнкети