Начало Здравна медиа Здравни новини Вендинг машини в Китай предлагат тестове за СПИН

Вендинг машини в Китай предлагат тестове за СПИН

Вендинг машини в Китай предлагат тестове за СПИН - изображение

Все по-голям брой университети в Китай добавят във вендинг машините тестове за ХИВ. За последния месец три учебни заведения в Шанхай са станали част от проект, който цели по-ранно установяване и лечение на СПИН. За да стимулират повече студенти да се замислят за профилактика, цената на тестовете в университети е над 10 пъти по-ниска — ако стандартната стойност е 61,20$, то предлаганите в машините са 6,20$.

През последното десетилетие всяка година броят на новодиагностицираните с вируса на възраст между 15 и 19 години се увеличавала със 150%. Въпреки това Китай е една от страните, в които темата за заболяването и хомосексуализма продължават да са табу. Ето защо проектът има още един съществен плюс. След като направят теста, студентите напълно анонимно могат да го изпратят за анализ, отново използвайки кутия, прикрепена към вендинг машината. След 3 до 5 дни резултати са налични онлайн, като е достатъчно да се въведе само серийният номер на използвания тест.

Все пак Китайската агенция за полово предавани болести и превенция и контрол на ХИВ/СПИН предупреждава, че тестът предоставя само "предварителен скрининг" и е възможно да бъде получен "грешен положителен резултат". От Агенцията призовават при наличието на положителен резултат незабавно да бъде извършено повторно изследване.

За първи път комплектите за самостоятелно тестване са предоставени на студентите в университетите през 2016 г., с цел да овладеят все по-нарастващият брой на установени случаи на ХИВ. Програмата вече е въведена в редица китайски провинции, а в столицата Пекин е достъпна от миналата година.

Д-р Зондан Чън, представител на Световната здравна организация в Китай заяви, че годишният брой новопоставени ХИВ диагнози сред подрастващите на възраст между 15 и 19 почти са се устроили за периода 2008-2017 г.

"Двете основни причини за тази статистика са слабото прилагане на националните политики за предоставяне на сексуално образование в училищата и в общностите, както и в ограничения фокус върху комуникацията с подрастващите и младежите като част от националните усилия за справяне с вируса на ХИВ. Много от младите хора не искат да посещават традиционните места за извършване на тестове като болници и клиники поради страх от дискриминация", заяви той.

В края на 2017 г. около 758 000 души в Китай съобщават, че живеят със СПИН, но по думите на д-р Чън приблизително 30% от хората, носещи вируса, не са запознати с ХИВ статуса си.

"Стигмата и дискриминацията сред ключови групи от населението са сред основните причини, поради които прилагането на наличните тестове за ХИВ, информацията за превенция, инструментите за лечение и предоставяните услуги, са далеч от адекватното ниво. Спешно са необходими иновации спрямо комуникацията с населението, за да станат тези услуги достъпни, приемливи и с подходящо качество, особено за високорисковите популации", каза още той.

По думите на Чън в редица други страни, включително САЩ, Великобритания, Франция и Кения, също полагат усилия за увеличаване на методите за самодиагностициране с ХИВ, като осигуряват достъп регулация на тестовете за ХИВ, които стават все по-достъпни - в уеб сайтове, аптеки, работни места и комунални общности.

Вендинг машина, предлагаща тестове за ХИВ, беше поставена в гей сауна в южния британски град Брайтън миналата година, като още едно средство за борба с епидемията. Резултатите от анализа и в този случай остават напълно анонимни.

В момента Австралия също обмисля дали този метод може да бъде въведен в страната и какви тестове да се използват, за да са резултатите максимално точни.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: abc.net.au
Снимка: npr.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеАлт. медицинаИнтервютаИсторияЛюбопитноБотаникаЛайфстайлНормативни актовеЛеченияЗдравни проблемиИзследвания