Начало Здравна медиа Здравни новини Все по-млади хора страдат от дискова болест

Все по-млади хора страдат от дискова болест

Все по-млади хора страдат от дискова болест - изображение

Специалистите алармират, че през последните години все по-млади хора страдат от дискова болест. В Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Пловдив" постъпват младежи със сериозни оплаквания, коментира д-р Трендафила Тошева пред Радио "Фокус".

Проявленията на дисковата болест са болки във врата, скованост в гръбнака и изтръпване на крайниците. Лечението е чрез медикаменти и физиотерапия. Най-предразположени са хора, които работят в офис или в производство, където е характерно неподвижното стоене или седене по 4-5 часа. Те рано или късно заболяват.

Докато преди две десетилетия специалистите са констатирали заболяването след 50-55 годишна възраст, сега с болестта се диагностицират дори 13-годишни деца, заявява д-р Тошева. Болките и изтръпванията в крайниците се проявяват след пресилване на тялото при някакъв вид физическо усилие.

Началничката на отделението към пловдивската болница разказва интересен случай на 30-годишна жена, която работи в офис по 8 часа на ден. Желаейки да има някаква двигателна активност, тя се записва на курс по йога. След третия сеанс пациентката изтръпва цялата и не може да се движи. След приемането й в болница, лекарите установяват, че има кръвоизлив в гръбначния мозък.

Според д-р Тошева е грешка хора над 25-30-годишна възраст тепърва да започват да се занимават с йога. В Индия децата още на 3 г. стартират своите занимания с този вид упражнения много преди организмът да е завършил своето развитие. В случаи като на пострадалата жена йогата е много драстична, защото усукванията са опасни за врата и гръбнака.

Усложненията от дисковата болест могат да доведат до парализи, парези и отпадна симптоматика. Медицинската рехабилитация помага на страдащите от заболяването да възвърнат подвижността си. Мануална терапия се използва, когато е блокирал гръбначния стълб и трябва да се освободят гръбначно-мозъчните коренчета. При хроничен проблем два пъти в годината се провежда терапията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: studio-curin.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортЛеченияАлт. медицинаЗаведенияЛюбопитноНовиниСоциални грижиОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеИсторияЛайфстайлОбразование