Начало Здравна медиа Здравни новини Във Видин се изгражда специализирана болница за инвазивна кардиология

Във Видин се изгражда специализирана болница за инвазивна кардиология

Във Видин се изгражда специализирана болница за инвазивна кардиология - изображение

В Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" - Видин се изгражда специализирано лечебно заведение за инвазивна кардиология, което се очаква да започне да работи в първите месеци на 2014 г.

За този нов и значим здравен проект областният управител инж. Кръстьо Спасов бе информиран на среща с директора на видинската болница д-р Цветан Василев и проф.д.м.н. Тони Веков.

Проф. Веков е председател на Управителния съвет на Българския кардиологичен институт, който осигурява основното финансиране като частен инвеститор на проекта.

Около 5 млн. лв. ще бъдат вложени в строителството и оборудването на новото лечебно заведение.

То ще разполага с модерна апаратура за диагностициране и условия за качествено, навременно и достъпно лечение на болестите на сърцето. В момента във видинската болница се ремонтират кухненския блок и част от детското отделение, където ще се намира кардиологичното лечебно заведение. Помещенията - с обща площ около 1000 кв. м, са отдадени под наем на Българския кардиологичен институт с решение на Съвета на директорите на МБАЛ "Св. Петка" и след проведен конкурс.

В специализираната болница ще се извършва интервенционално лечение при коронарна патология и други често срещани сърдечносъдови заболявания в област Видин.

"Ще се прилагат иновативни методи, чрез които се постига значително намаляване на смъртността от миокарден инфаркт", коментира директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Василев.

Той подчерта, че освен качествена диагностика и терапия на това социално значимо заболяване, чрез инвестиционния проект ще се осигури алтернативна заетост и ще се повиши професионалната квалификация на медицинските специалисти в тази област.

Новата болница за активно лечение на сърдечносъдовите заболявания ще бъде шестата в страната, която Българският кардиологичен институт разкрива с висококвалифицирани специалисти, методи, техника и оборудване в кардиохирургията на съвременно европейско ниво.

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА