Начало Здравна медиа Здравни новини Във ВМА ще има групи за подкрепа на пациенти с тежки заболявания

Във ВМА ще има групи за подкрепа на пациенти с тежки заболявания

Във ВМА ще има групи за подкрепа на пациенти с тежки заболявания - изображение

Във ВМА – София ще предоставят на пациенти със заболявания на кръвта и гърдата правна, социална, психологическа и медицинска помощ. Проектът е по инициатива на Клиниките по хематология и гръдна хирургия и е с помощта на Центъра за психично здраве и превенция.

Програмата е наименувана „Психосоциална, медицинска и правна подкрепа на пациенти със заболявания на кръвта и гърдата“ и ще подпомага болните по-лесно да се адаптират към процеса на боледуване и ще ги улеснява по всякакъв начин, докато трае терапията им.

Временният началник на академията проф. д-р Венцислав Мутафчийски обяви, че вероятно в началото на 2018 г. ще бъде създадено Отделение за немедицинска грижа в лечебното заведение. Задачата му ще бъде да оказва психологическа подкрепа както на пациенти, така и на персонала на академията, който се сблъсква с всякакви съдби и случаи.

В групите могат да се включат пациенти на Клиниките по хематология и гръдна хирургия, които се лекуват или им предстои да се лекуват от онкологично или хематологично заболяване. В програмата ще се приемат и болни от други лечебни заведения.

Всяка последна седмица на месеца хората ще бъдат запознавани с обща или специфична информация за съответното заболяване. На всеки две седмици ще се провеждат сесиите за психотерапевтична подкрепа. Ще има арт терапии, които ще бъдат един път в месеца.

Пациентите ще имат възможност да споделят онези преживявания и чувства, които ги съпътстват в процеса на боледуване. Специалистите ще им помагат да добият мотивация за възстановяване и лечение.

По време на първата среща имаше лекции на тема „Злокачествени заболявания в хематологията“, представена от д-р Камелия Милчева, и „Какво е да имаш злокачествено заболяване“, представена от клиничния психолог д-р Велислава Донкин.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияСоциални грижиНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияИсторияНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииИнтервютаАнкетиЗаведения