Начало Здравна медиа Здравни новини В Зимбабве започнаха ваксинацията на 1,4 милиона души срещу холера

В Зимбабве започнаха ваксинацията на 1,4 милиона души срещу холера

В Зимбабве започнаха ваксинацията на 1,4 милиона души срещу холера - изображение

Правителството на Зимбабве започна кампания за ваксинацията на един милион и четиристотин хиляди души, изложени на висок риск от заразяване с холера в Хараре.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Световната здравна организация. Ваксините са част от глобалния запас, финансиран от Асоциацията за ваксини „Gavi“, която финансира и самата кампания.

Преди началото на ваксинацията правителството на страната, подкрепено от Световната организация и партньори осъществи множество инициативи, сред които засилен надзор, осигуряването на чиста вода, почистването на канализации и създаването на специализирани центрове за лечение.

„Тази епидемия от холера е концентрирана географски в гъсто в няколко населени предградия на Хараре. Имаме възможност да й се противопоставим с ваксина за устната кухина, която в комбинация с останалите усилия, надяваме се, ще предотврати по-нататъшното й разпространение“, заяви регионалният директор на СЗО за Африка Матшидизо Моети.

В момента усилията са съсредоточени в най-засегнатите предградия на Хараре, които се намират на 30 километра югоизточно от столицата. На по-късен етап хората отново ще бъдат ваксинирани, за да може да има дългосрочен ефект.

Главният изпълнителен директор на „Gavi“ д-р Сет Бъркли е категоричен, че Асоциацията работи усилено, за да гарантира, че няма проблем със запасите от ваксина против холера и те са готови да помогнат за прекратяването на подобни епидемии. „Правителството на Зимбабве свърши чудесна работа. Сега се надяваме, че ваксините ще помогнат да няма повече смъртни случаи“, заяви д-р Бъркли и отново припомни, че холерата е болест, която може да бъде предотвратена при наличието на чиста вода и канализация и няма причина все още да умират хора от нея.

Много навременна и сериозна е помощта на СЗО и по отношение на информираността за ваксинирането и за обучението на 600 здравни работници. Освен това специалистите на организацията подкрепят местните органи в дейностите по контрола и диагностиката. Предоставиха и орални рехидратиращи соли, интравенозни течности и антибиотици, които са достатъчни за лечението на 6000 души.

Епидемията от холера не е непозната за Зимбабве. Най-голямото огнище избухна през август 2008-а и продължи до май 2009 г. като отне повече от 4000 човешки живота.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: afro.who.int

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияНовиниМикробиологияЛюбопитноИзследванияВидеоСоциални грижиЛеченияАлт. медицинаАнкетиЗдравни съветиТестовеЛайфстайл