Начало Здравна медиа Здравни новини В МБАЛ „Сердика“ предлагат охлаждане на скалпа срещу алопеция при онкоболни

В МБАЛ „Сердика“ предлагат охлаждане на скалпа срещу алопеция при онкоболни

В МБАЛ „Сердика“ предлагат охлаждане на скалпа срещу алопеция при онкоболни - изображение

Пациенти, страдащи от рак, вече могат да се възползват от този месец от предимствата, които им предлага нова модерна система за охлаждане на скалпа. Процедурата се извършва срещу загубата на коса (алопеция), която настъпва след провеждането на химиотерапия.

Алопецията е един от страничните ефекти на химиотерапията, който се приема тежко от болните от онкологични заболявания. Тя им причинява дискомфорт и чувстват загубата на коса като явен белег за своето заболяване. Изследвания показват, че в световен мащаб 8 на сто от онкоболните не желаят да се подлагат на химиотерапия именно заради опасността от алопеция.

Първата модерна система за охлаждане на скалпа Paxman в страната е разположена в Клиниката по химиотерапия към МБАЛ „Сердика“ – София, кв. „Овча купел“ 2, бул. „Президент Линкълн“ 128. Тя се използва за предотвратяване на косопада при пациенти със солидни тумори, лекувани чрез химиотерапия. Процедурата може да се прилага при различни видове рак, при които се използват утвърдени лекарствени комбинации. Установено е, че охлаждането на скалпа по този начин е клинично безопасно и ефикасно.

Системата Paxman се състои от охлаждащ апарат, който съдържа охладител, циркулиращ през специални шапки. Ниската температура предизвиква свиване на кръвоносните съдове и по този начин се намалява притока на кръв до 20-40%. Това предизвиква по-ниско разпространение на химиотерапевтичното лекарство в космените фоликули, както и количеството му. Процедурата не се покрива от здравната каса.

По света са инсталирани повече от 3000 охлаждащи системи, от които са се възползвали над 100 000 пациенти от 35 страни. Миналата година Агенцията по безопасност на храните и лекарствата в САЩ даде одобрение и разрешение за регистрация.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: МБАЛ "Сердика"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиЛеченияБотаникаСпортНовини