Начало Здравна медиа Здравни новини В САЩ предотвратяват загубата на коса след химиотерапия чрез охлаждане на скалпа

В САЩ предотвратяват загубата на коса след химиотерапия чрез охлаждане на скалпа

В САЩ предотвратяват загубата на коса след химиотерапия чрез охлаждане на скалпа - изображение

Загубата на косата е едно от неизбежните последствия след провеждане на химиотерапевтично лечение. В САЩ се прилага техника, която преди била отричана от онколозите, но сега помага на много жени да запазят косата си по време на терапията срещу рак на гърдата.

Пациентките носят специални шапки, които охлаждат скалпа. Съществуват два варианта – единият е шапката да е напълнена със специален гел, която дамите наемат от частни компании, охладена в сух лед или в специализиран биомедицински фризер. Другият вариант е шапката да се прикрепи към охладителна машина и по този начин се осигурява постоянна температура. Машините се доставят от две компании, получили одобрението на Агенцията по контрол на храните и лекарствата - Paxman и DigniCap.

Онкологът д-р Сараня Чумсри от Клиника „Мейо“ в Джаксънвил, Флорида, споделя, че пациентките смятат загубата на косата за едно от най-лошите странични ефекти от лечението им, което им влияе изключително зле психически. Някои от тях дори отказват да продължат с химиотерапията, защото не искат да се лишават от белега си на женственост.

Начинът, по който действа охлаждането на скалпа и предотвратяването на загубата на косата, е, че се свиват кръвоносните съдове и това не позволява на химикалите от терапията да проникнат напълно във фоликулите. Методът не е 100% сигурен, защото всеки малък въздушен джоб може да причини неравномерна загуба на косата. Скорошно проучване показва, че 66 на сто от жените запазили поне 50% от косата си.

Двата метода на охлаждане имат своите плюсове и минуси обаче. Машините изглеждат добър вариант за пациентите, при чиято химиотерапия се използва таксан, но не и за болните от рак на гърдата, които приемат антрациклинови лекарства. Тези несъответствия може да се дължат на липсата на проучване какво е оптималното време, в което трябва да се охлажда скалпа след прилагането на различни медикаменти.

Повечето хора използват шапките преди и след химиотерапиите, но в организма им остават следи от лекарствата за различни периоди от време. Това дава повод на учените да изследват как е най-добре да се прилагат шапките при всяко отделно обстоятелство.

Съществуват известни опасения относно безопасността на шапките, макар че след публикуването на проучвания те все повече намаляват. Малка част от жените с рак на гърдата могат да получат метастази в скалпа и някои специалисти смятат, че устройствата могат да спрат химиотерапията да достигне до тях. Д- р Чумсри споделя с пациентите си за тези рискове, но едно изследване показва, че няма значителни разлики в честотата на метастазите в скалпа между жени, които са прибегнали до охлаждащите шапки, и онези, които не са.

Методът против загуба на косата не е подходящ за всички, подложили се на химиотерапия. Пациентите, които приемат оксалиплатин, са чувствителни към настинки и вероятно не могат да понесат охлаждащия ефект на шапките. При устройствата, свързани с машина, температурата е по-постоянна и няма нужда често да се сменя шапката. При другия вариант пациентите могат да получат лошо ледено главоболие, когато преминават към смяна на шапката.

В момента охлаждащите устройства се използват предимно от жени с рак на гърдата, но има интерес и от други групи пациенти с различни видове онкологични заболявания. Болните от рак на кръвта или на мозъка вероятно няма да са подходящи за прилагане на метода, тъй като това може да попречи на лечението им.

В САЩ наемът на охлаждащите шапки или на машина в център за лечение на онкологични заболявания може да струва между 300 и 400 долара на сесия. Засега процедурата не се поема от застрахователните компании, но пациенти и медицински специалисти провеждат кампании това да се промени.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: wilx.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияПатологияЗдравни проблемиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиИзследванияЛеченияСпортХранене при...СнимкиАлт. медицинаБотаникаПроизводители