Начало Здравна медиа Здравни новини Учени диагностицират заболявания според косата на човек

Учени диагностицират заболявания според косата на човек

Учени диагностицират заболявания според косата на човек - изображение

Руски специалисти от Томския държавен университет разработиха нов метод за химичен анализ, диагностика и предразположеност към заболявания на базата на косата на пациента.

Чрез спектрален анализ учените изследват косми от косата на определен човек. По този начин се определя концентрацията на изключително важни микроелементи в тялото. Наличието на дисбаланс сред тези микроелементи води до развитието на заболявания, доста от които протичат определено време в скрита форма. Анализът способства откриването на сериозни болести или предупреждава за предстоящото им развитие.

Новият метод позволява на специалистите да анализират концентрацията на 30 елемента наведнъж. Това се дължи на технологията атомно - емисионната спектрометрия.

Учените поясняват, че по-рано се е изследвала косата на пациенти с помощта на скъпи реагенти. Сега вече специалистите изследват праха, който е получен от изгарянето на образеца при температура над 400 °С. Чрез проучването на пепелта се определят видовете и нивото на макро и микроелементи, отстранява се ефекта на матрицата и това повишава точността на анализа.

Новият метод  позволява да се определи концентрацията на жизненоважни микроелементи в организма на човек“, коментира един от авторите на новата методика специалистът Владимир Ахматов.

Учените са провели анализ на косите от пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Установени са закономерност на изменение в моделите на елементния състав. При всички пациенти се е наблюдавала повишена концентрация на токсичните елементи - кадмий и олово, а нивото на цинка е било понижено.

Специалистите са обнадеждени, че след преминаване на акредитация на метода, ще могат да го използват за анализ и като помощен инструмент за по-точна диагноза.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Rsute.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияНовиниДиетиЛайфстайлПсихологияОрганизацииСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеСоциални грижиКлинични пътекиИнтервютаХранене при...ЛеченияСпециалистиБотаникаАнкетиНаправления в медицинатаЗаведенияИзследванияАлт. медицинаПроизводители