Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия?

Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия, показват резултатите от ново изследване, проведено в Института Ramazzini в Италия.
В рамките на проучването изкуственият подсладител е даван на 457 мъжки мишки и 396 женски мишки. Резултатите в края на експеримента показват значително повишена честота на ракови заболявания, включително левкемия при мъжките мишки.
"Тези нови данни не потвърждават информацията от предишни изследвания, че сукралозата е напълно безвреден подсладител. Причината за това противоречие е, че изследванията до момента са били съсредоточени върху необходимостта да се докаже неговата безопасност", коментират учените.
Сукралозата е открита случайно през 1976 година във Великобритания при изследване на проф. Лесли Хю и неговия асистент Шашикант Фаднис. Сукралозата е 600 пъти по-сладка от захарозата и два пъти по-сладка от захарина. През последните години тя все по-масово се използва в приготвянето на различни напитки и хранителни продукти.
"Сукралоза" е широко изследван - с повече от 110 проучвания, проведени за период от 20 години. Тези проучвания включват строги тестове, чиято цел е идентифицирането на всеки потенциален причинител на рак", информират от Центъра за онкологични заболявания в САЩ и допълват, че безопасността на "Сукралоза" е потвърдена от няколко регулаторни органа като Европейската агенция за безопасност на храните и Световната здравна организация.
Продукти свързани с НОВИНАТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ саше * 150
МАЛТИТОЛ 500 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
УРИМИЛ ФОРТЕ МАКС ШОТС + ЕНЕРДЖИ ампули за пиене * 20 НАТУРФАРМА
ЕКВИЛИБРА АГАВЕ БИО СИРОП 350 мл
ВИЗИОБАЛАНС ДЖУНИЪР дъвчащи таблетки * 60
ТОРН CATALYTE ЕЛЕКТРОЛИТИ прах 312 г
НОВИНАТА е свързана към
- Диета №4 - при хронични чревни заболявания
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване
- Адювантна терапия
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- КП № 265 ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ БОЛЕСТИ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ
- Д-р Денислав Исидоров Белинов, д.м.
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Д-р Иван Божидаров Биволарски
Коментари към Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия?