Начало Здравна медиа Здравни новини В „Софиямед“ проследяват по електронен път лекарствената терапия

В „Софиямед“ проследяват по електронен път лекарствената терапия

В „Софиямед“ проследяват по електронен път лекарствената терапия - изображение

Университетската болница „Софиямед“ реализира ефективно модерния проект за електронно управление на терапията с лекарства, който е част от цялостното е-управление на здравното заведение.

Новата услуга позволява проследяването на целия процес в реално време. От определянето на необходимите медикаменти за болния, през заявките към аптеката и приготвянето на дозата до контрола върху етапа на лекарствената терапия.

Предимствата на този начин са свързани преди всичко с възможността да бъдат предотвратени грешки, които в други случаи могат да се допуснат. Сред тях са, например, предозирането и пропускане на прием.

За осъществяването на е-проследяването лекарите и медицинските сестри са снабдени с електронни карти, чрез които се идентифицират в системата. По този начин е видно кой и кога е дал лекарството. На ръцете на болните се поставят гривни с бар код, където има информация за заболяването, за начина, по който се осъществява лечението, за видовете медикаменти, дозата, приема и дори състоянието на болния. Новата услуга отчита кой от медиците е предписал лечението и коя медицинска сестра го осъществява.

Електронното управление, което се реализира чрез информационната система на болницата, има и друго предимство. На базата на данните, които са в е-досието, може да се изготвя не само епикризата, но и документи, които са нужни на пациента.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: hospitalsofiamed.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЛюбопитноСоциални грижиИзследванияИсторияНормативни актовеПроизводителиЛайфстайлЗаведенияСнимкиКомпании и организацииИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиПсихологияАнкетиСпециалистиСпортАлт. медицина