Начало Здравна медиа Здравни новини В Специализираната ортопедична болница в Горна баня въведоха нов метод за смяна на тазобедрена става

В Специализираната ортопедична болница в Горна баня въведоха нов метод за смяна на тазобедрена става

В Специализираната ортопедична болница в Горна баня въведоха нов метод за смяна на тазобедрена става - изображение

В СБАЛ по ортопедия в Горна баня вече ще прилагат нов метод за смяна на тазобедрена става. Той е разработен от проф. д-р Хайнц Рьотингер от Клиниката по ендопротезиране в Мюнхен. Нововъведената техника била демонстрирана върху 69-годишна жена от столицата.

При използването на метода се постига минимално увреждане на мускулите и тъканите при поставянето на ставата. Така пациентът до няколко дни може да стъпи на краката си, а не както при класическата интервенция възстановяването да отнеме близо 3 месеца. Благодарение на щадящия малък разрез, който се прави, пациентите още на 2-3 ден могат да изминат до 50 м с помощни средства, а до 15-ия ден едното средство вече не е необходимо, обяснява ръководителят на Катедрата „Ортопедия и травматология“ в Медицинския университет проф. Христо Георгиев.

В България се извършват повече от 4500 операции за смяна на тазобедрена става. Това се налага предимно при пациенти между 65-и 85-годишна възраст. Интервенцията се поема от НЗОК, въпреки че се прилага нова техника на хирургична намеса. Пациентът ще заплаща ставата.

По думите на изпълнителния директор на СБАЛ по ортопедия – Горна баня д-р Валентин Ангелов от лечебното заведения имат намерение до края на годината да направят повече от 50 операции по новия метод, а през следващата броят им да бъде още по-голям. Предвижда се и все повече български ортопеди да се обучат в неговото прилагане, за да може в повече болници да се прави интервенцията.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортИзследванияЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...НовиниСнимкиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаСпециалистиЛеченияЛайфстайлБотаника