Начало Здравна медиа Здравни новини В спортната болница "Проф. Д-р. Димитър Шойлев" не се избира екип

В спортната болница "Проф. Д-р. Димитър Шойлев" не се избира екип

В спортната болница "Проф. Д-р. Димитър Шойлев" не се избира екип - изображение

  Травмите на колената, раменете или глезените са част от ежедневието не само на спортистите, но и на обикновените хора. Често пъти при по-сериозни наранявания се налага дори операция.

  Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина "Проф. Д-р. Димитър Шойлев" е сред най-добрите лечебни заведения у нас в диагностиката и лечението на спортни и битови травми.

  Болницата на проф. Шойлев е сред малкото у нас, в които се прави миниинвазивната ендоскопска хирургия. Тя се прилага при по-сериозни наранявания на глезена, раменната или колянната става. "Основното предимство е, че пациентът е на крака след ден-два. Също така оперираният няма нужда от патерици или бастун, което е задължително след друг вид подобни интервенции на крака, обяснява д-р Валентин Матев, началник на отделението по спортна травматология и ортопедия. При миниинвазивната ендоскопска хирургия се прави малък разрез, около 1см., през който се вкарва оптика и се оглежда мястото отвътре. "През друг малък отстъп правим операцията", допълва ортопедът д-р Венцислав Тимушев. След процедурата човек много бързо се връща към активното си ежедневие. С този метод се избягват усложнения на белодробната и сърдечно-съдовата система, които възникват при залежаване.

  Спортистите се връщат на тренировки също много бързо след такава операция. Например, месец след минисектомия отново може да тренира, обяснява д-р Тимушев. Ежедневно в болницата се извършват по 4-5 подобни операции и над 800 годишно.

  Спортната болница е сред малкото лечебни заведения у нас, където не се плаща за избор на екип. Пациентите се лекуват еднакво от всички лекари. Няма превилигировани, няма различие в отношението към тях, обяснява ортопедът д-р Георги Дамянов.

  През болницата ежедневно минават десетки спортисти за изследване на общото здраве и реакцията на сърдечно-съдовата система по време на натоварване. "Извършват се субмаксимални тестове на велоергометър, за да се открият в началото патологични промени в сърдечно-съдовата система и да се предотвратят по-нататъшни усложнения, застрашаващи здравето и живота на спортистите", обяснява д-р Мария Бобева, завеждащ отделението по спортна медицина и спортна травматология.

  Ако има проблем, пациентът отива на консултация с кардиолог, интернист или друг специалист в зависимост от отклоненията. Болницата разполага и с клинична лаборатория. В нея се извършват изследвания на спортистите от различни възрастови групи, свързани с функционалното им състояние. "Резултатите се обсъждат с медицинските ръководства на отборите и се дават препоръки", разяснява д-р Евгения Банкова, началник на клиничната лаборатория.

  Особено ангажирани през зимните месеци са лекарите от травматологията. "Травматизмът при по-възрастните хора през тези месеци е особено висок", обяснява д-р Пенка Василева. Често пъти в болницата се лекуват и хора, пострадали, докато спортуват, или както ги наричат ортопедите в болницата - "неделни спортисти." Аматьорите се нараняват по-често, защото за кратко време се претоварват или не загряват

  "С популяризирането на спорта през почивните дни все повече са "футболистите на средна възраст", които идват с навехнати глезени и разтегнати сухожилия", обяснява д-р Василева. Лечението е 2 вида - консервативно (с хапчета и физиотерапия) или инвазивно (операция). "При повечето травми не се налага оперативна намеса", обяснява д-р Николай Филипов.

  Освен диагностика и лечение в спортната болница има и зали за физиотерапия и кинезитерапия. "На втория следоперативен ден показваме на пациентите първите раздвижващи упражнения", обяснява д-р Росица Георгиева, завеждащ отделението по физиотерапия и рехабилитация. 2 седмици по-късно се пристъпва към по-сериозни натоварвания и фитнес. Скромният, но винаги пълен салон за лечебна физкултура на болницата разполага с гладиатори, велоергометри и степери.

  Във физиотерапевтичния сектор има апарати за ниско, средно и високочестотни токове, ултразвук, магнитотерапия, кварц, солукс, лазер. През това отделение дневно минават около 25-30 души, а годишно около 900. В спортната болница лекарите полагат грижи за здравословното състояние на много олимпийски и световни шампиони. Кубрат Пулев, Станка Златева, Евгения Раданова, Мария Гроздева, Христо Марков, Тереза Маринова и Златан Ванев са сред "олимпийските пациенти" на болницата, За тях специални грижи полага д-р Парван Парванов.

  Въпреки старата сграда, в която се помещава, СБАЛТОСМ "Проф. Шойлев", болницата си остава сред най-добрите лечебни заведения с едни от най-квалифицираните специалисти в областта на ортопедията и спортната медицина. Тук винаги добре дошли са както професионалните спортисти, така и наранилите се аматьори.

За Framar.bg:

3.6, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА