Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛСМ Пирогов ще открият Център за лечение на инсулти до края на месеца

В УМБАЛСМ Пирогов ще открият Център за лечение на инсулти до края на месеца

В УМБАЛСМ Пирогов ще открият Център за лечение на инсулти до края на месеца - изображение

До края на този месец трябва да отвори врати Център за лечение на инсулти в УМБАЛСМ „Пирогов“. Началникът на Отделението по съдова хирургия доц. Николай Велинов обяви, че в момента се инсталира оборудването и софтуера.

Така най-голямата спешна болница в България става втората в столицата след „Св. Анна“, която ще разполага с център, където ще осигурява пълно лечение на пациенти с инсулт. В него ще се прилагат методите тромболиза и тромбектомия.

По преценка на Министерството на здравеопазването в страната трябва да функционират 4 подобни центъра. Във Варна и Пловдив също са открити такива. В „Св. Марина“ от 2013 г. досега са направени 15 ендуваскуларни процедури на болни с исхемичен инсулт. Пациентите в това състояние, хоспитализирани и лекувани с интравенозна тромболиза там, съставляват от 5 до 7% от всички останали, заяви проф. Силва Андонова, ръководеща неврологичната клиника.

В УМБАЛ „Св. Анна“ от началото на 2017 г. са направени над 30 тромбектомии, а за 2016-а тромболизите са над 80.

В „Св. Георги“ в Пловдив предстои да започне обучението на специалистите, които ще извършват бъдещите тромбектомии. Също така Клиниката по неврология ще бъде преместена за по-удобно взаимодействие между лекарите от различните медицински области.

Страната ни има още какво да постига като резултати в грижата и лечението на пациентите, сполетени от инсулт. За година техният брой е 51 000, но едва на около 300 е приложен съвременният метод на тромболизата, а тромбектомиите тепърва започват да се налагат, информира clinica.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: medicalnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноТестовеХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияБотаникаМедицински изследванияОбразованиеСоциални грижиНормативни актовеСпорт и туризъмСпециалистиОрганизацииСпорт