Начало Здравна медиа Здравни новини Проверката в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показва кадрови и административни проблеми

Проверката в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показва кадрови и административни проблеми

Проверката в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показва кадрови и административни проблеми - изображение

Проверка в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показва, че се налага спешно преструктуриране на лечебното заведение. Пет от отделенията не отговарят на нивата на компетентност, които са им дадени. Това са отделенията по интензивно лечение, ортопедия, травматология, анестезиология и хирургия. Има недостиг на медицински сестри, който създава проблеми в работата на някои от звената, а в други съотношението лекари – сестри не отговаря на изискванията на медицинския стандарт.

Проверката е направена от Министерството на здравеопазването по повод протестите на служителите на болницата. От ведомството предлагат своята помощ за осъществяване на процеса на преструктуриране. В повечето здравни заведения с над 50% държавно участие има подобна тенденция и се налага такава трансформация. Конкретно в „Пирогов“ трябва да се оптимизира структурата на персонала и да се реши въпроса с дублиращите дейности и отделения.

От министерството са установили освен кадрови и административни проблеми. На проверяващите е направило впечатление, че има несъразмерност при разпределението на основните заплати в лечебното заведение, както и че липсват единни правила и механизми при разпределението на възнагражденията.

Едно от обвиненията на протестиращите служители на „Пирогов“ беше, че няма достатъчно медицински консумативи, което спъва работата им. Проверката на здравното ведомство установи, че няма такъв недостиг.

От министерството дават положителна оценка на медицинския триаж, който се прилага от октомври след заповед на изпълнителния директор. Той се прави на постъпилите пациенти и по този начин се оптимизира приемът им в болницата.

Ръководителят на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че преструктурирането ще се извърши след преговори със синдикатите. Предстои повишаване на заплатите в болницата и за тази цел са отделени 300 000 лв. повече във фонд „Работна заплата“.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: offnews.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноИстория