Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Лесни тестове за проверка на здравето ни в домашни условия

Лесни тестове за проверка на здравето ни в домашни условия

Лесни тестове за проверка на здравето ни в домашни условия - изображение
Срещите с общопрактикуващия лекар невинаги са приятни - излизате от работа, чакате на опашки, притеснявате се. Затова мнозина отлагат, дори и да проблем. Има обаче някои тестове, които можете да си правите и сами вкъщи, за да проверите как сте със здравето. При това безплатно и в удобно за вас време.

Танц лимбо за гърба

Четири от всеки петима изпитват болки в гърба. При половината от случаите това може да е резултат от артрит, обяснява гръбначният хирург Муштак Ашак от Бирмингам. Ставните връзки, които се намират от двете страни на гръбнака, свързват отделните прешлени. При заболяването, което се наблюдава в долната част на гърба, се износва тъканта, свързваща ставите.

За да проверите дали имате и вие такъв проблем, първо се изправете, после се наведете назад от кръста колкото можете, като че ли играете танца лимбо. Ако имате проблем, това движение ще засили търкането между костите и ще усетите болка. Може да се наложи проверка на скенер, а след това и стероидни инжекции и физиотерапия, за да се намали възпалението.

Сладка царевица проверява храносмилането

Ако храносмилането ви е забавено, това може да е свързано с редица други здравни проблеми - синдром на нервния стомах, гастроентеритис или пък, много рядко, туморни образувания.

За да проверите как работят червата ви, хапнете малко сладка царевица. След това измерете времето от яденето до момента, в който ще изхвърлите люспите в тоалетната. Време за храносмилане от 24 до 48 часа се смята за нормално. След 72 часа вече се смята, че процесът е твърде бавен. Ако пък изхвърлите царевицата за по-малко от 24 часа, няма за какво да се притеснявате.

Качвайте стълби за белите дробове

Най-простият начин да проверите как работят белите ви дробове, е да ходите бързо в продължение на 2 минути, докато си говорите с приятел. Или пък се обадете на някого по мобилния телефон и говорете, докато ходите нагоре - надолу по стълбите. Ако дишането ви стане учестено и ви е некомфортно, или пък се чува свирещ звук, трябва непременно да отидете при личния си лекар.

Лист хартия ревизира хормоните на щитовидната жлеза

Треперещите ръце може да са знак за хиперактивна щитовидна жлеза и това важи особено за жените между 20 и 40-годишна възраст. Жлезата произвежда твърде много от хормона тиротоксин, което води до ускоряване на пулса и до напрегната мускулатура, загуба на тегло, нервност и проблеми със съня. За да проверите хормона, опънете напред ръка с дланта надолу и отгоре сложене лист хартия среден размер. Ако хартията се тресе видимо, това може да означава свръхактивна щетовидна жлеза.

При обратния процес, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиротоксин, метаболизмът се забавя, както и рефлексите. Един от начините да проверите дали имате този проблем е с рефлекса на глезена. Кръстосайте крак върху крак. Опънете бавно горния, като гледате ахилесовото сухожилие, намира се точно над петата. Рязко го ударете с лъжица. Глезенът обикновено реагира мигновено. Ако обаче има забавен рефлекс или пък кракът се върне бавно в първоначалната си позиция, може да имате хипоактивна щитовидна жлеза.

Докоснете носа за проверка на мозъка

Проверката на координацията може да даде сигнал за заболявания като множествена склероза или дори за инсулт. За да направите теста, седнете срещу приятел и го помолете да движи пръста на ръката си (така, че да я стигате) няколко сантиметра вляво, после вдясно, назад и напред. При всяко движение докосвайте пръста му, а после носа си. Ако имате увреждане на малкия мозък, няма да успеете да хванете пръста.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСоциални грижиПсихологияСнимкиСпортТестовеЛюбопитноАнкетиИсторияДиетиИзследванияОрганизацииХранене при...Нормативни актовеИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияЛеченияФизиологияОбразованиеОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника