Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство В бъдеще кръвен тест може да замени ултразвука при бременните

В бъдеще кръвен тест може да замени ултразвука при бременните

В бъдеще кръвен тест може да замени ултразвука при бременните - изображение

В близко бъдеще можем да очакваме, че обикновен кръвен тест ще замени ултразвука като метод, чрез който да се определи възрастта на развиващия се плод. Също така учени установиха, че е възможно благодарение на генетична активност в кръвта на майката да се определи дали има опасност от преждевременно раждане.

Международен екип откри и идентифицира фрагменти от РНК, които са свързани с развитието на бебето, докато е още в утробата. Разработката все още е далеч от практически клиничен тест, но ранните проучвания показват, че този нов метод може да замени в бъдеще традиционния ултразвук и да предупреди за опасността от преждевременно раждане.

Изследователите провели пилотно проучване сред 31 здрави бременни, използвайки 21 от тях, за да създадат статистически модел, базиран на девет записа на РНК от имунната система на майката, от черния дроб на бебето и от плацентата. Това им позволило да оценят периода на раждане на останалите 10 жени с точност до 45%.

Във второ проучване на доброволки, при които е установено, че са изложени на по-голям риск от преждевременно раждане, учените потърсили комбинация от гени, които са свързани с това състояние. Те са предимно гени от майката. Специалистите анализирали кръвта от 8 жени, които родили преди термина, като тестът бил верен за 6 от тях.

Обикновено лекарите прилагат ултразвуково изследване в първия триместър, но не всички бъдещи майки получават такава пренатална грижа, както и че в по-късните месеци сканирането не предоставя надеждна информация. Обратно на ултразвука, диагностичният инструмент, основан на РНК записите, е по-точен през втория и третия триместър. Кръвните тестове ще бъдат по-лесни за изпълнение, по-евтини и ще предоставят вероятно много повече подробности за развитието на плода.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: groupflorence.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиИзследванияОрганизацииЛайфстайлСпециалистиЛеченияЗдравни съветиПсихологияСпортТестовеАнкетиИсторияФизиологияХранене при...ДиетиНаправления в медицинатаАлт. медицинаНормативни актовеБотаникаЗаведенияКлинични пътеки