Начало Здравна медиа Здравни новини Започват проверки по болниците за неизгодни сделки

Започват проверки по болниците за неизгодни сделки

Започват проверки по болниците за неизгодни сделки - изображение

Държавата започна проверки по болниците, за да търси къде са сключвани неизгодни сделки и се източват средства.

Действията се предприемат по повод случая на ловешката болница, която е пред фалит. Сметките на здравното заведение са запорирани, а персоналът е без заплати вече четири месеца.

От здравното министерство посочиха, че болницата е сключвала финансово неизгодни договори с частна структура, изпълняваща дейности по инвазивна кардиология още преди 11 години. Около 90% от средствата са отивали при частната лаборатория, което постепенно доведе до криза в болницата.

Договорът между двете институции е продължил до края на 2016 г. Сключвани са анекси, но не са предоговаряни условията. Сред съдружниците в частната лаборатория е и бившия управител на здравната каса в Ловеч, според информация на btv, предадено от Actualno.

Държавата ще проверява здравните заведения с над 50% нейно участие. Ще се установи дали има и други лечебни заведения, сключили подобни договори, както и ще се търси кой да поеме отговорността.

Университетските, областните и общинските болници не трябва да бъдат търговски дружества. Те трябва да бъдат дружества за обществен интерес, за да може да се търси отговорност за сключването на подобни договори“, заяви д-р Камен Данов от КТ „Подкрепа”. Той допълни, че синдикатите подготвят предложения и анализи за промени към държавата.

До момента задълженията на здравните заведения с над 50% държавно участие са над 400 милиона лева. Болниците с най-големи дългове са в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: OFFNews

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСнимкиИнтервютаКомпании и организацииСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкетиСпециалистиЛечения