Начало Здравна медиа Здравни новини Здравните инспектори ще проверяват за вътреболнични инфекции

Здравните инспектори ще проверяват за вътреболнични инфекции

Здравните инспектори ще проверяват за вътреболнични инфекции - изображение

Здравните инспектори ще започнат проверки на болниците, за да установят дали се спазват правилата срещу вътреболничните инфекции. Основната им задача ще бъде да следят дали и как се спазва стандартът и следват ли здравните заведения антибиотичната политика. Този вид политика, която не съществува в голяма част от болниците, има пряко отношение към проблема, а използването на евтини антибиотици провокира повишаването на нивото на резистентност към микроорганизмите.

Според главния държавен здравен инспектор българският стандарт е един от най-добрите на Балканите, но въпросът е, че този вид инфекции се пренебрегват. Д-р Ангел Кунчев смята, че покрай сериозните проблеми, особено финансови, директорите не обръщат сериозно внимание на това.

Ситуацията трябва да се промени. В тази посока е и идеята на здравното ведомство, при акредитация критерият „вътреболнични инфекции“ да бъде с по-голяма тежест.

Най-голям риск за появата на вътреболнична инфекция има в интензивните, урологичните, хирургичните и отделенията по акушерство и гинекология. Засегнати от това са още и лабораториите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: rtl.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиИсторияНормативни актовеЗаведенияДиетиМикробиологияОрганизацииИнтервютаКомпании и организацииСнимкиСпециалистиАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияЛеченияХранене при...АптекиТестовеАнкетиБотаникаНаправления в медицината