Начало Здравна медиа Здравни новини Започват проверки на онкоболниците в страната

Започват проверки на онкоболниците в страната

Започват проверки на онкоболниците в страната - изображение

Сериозни заявки за своето управление и за заплануваната работа, която трябва да свършат в Министерството на здравеопазването, даде проф. д-р Николай Петров. След последните скандални случаи в болницата в Ловеч и в онкологията в София той обяви пред БНТ, че ще бъде безкомпромисен към онези директори, които са ощетили поверените им лечебни заведения с неизгодни договори.

Министър Петров заяви, че не възприема поста си като инструмент за уволнения. На всеки шеф на болница ще бъде поставена финансова рамка и който се впише в нея, остава на длъжността си.

По повод повдигнатото обвинение срещу директора на Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) - София д-р Валентин Ангелов от Министерството започват проверки на всички онкоболници в България. Заради разкритите нарушения пък в здравното заведение в Ловеч вече е сезирана и прокуратурата.

Като следваща важна задача, която си поставя проф. д-р Николай Петров, това е да спре реекспорта на лекарства. Първата стъпка е посещение на родни експерти в Испания, които на място ще черпят опит как са се преборили иберийците с този проблем. Според министърът правилното поведение относно високите цени на медицинските изделия и търговията с тях е прозрачност и публичност на информацията колко струват в Европа, за да могат пациентите да взимат адекватни решения.

Амбицията на министъра на здравеопазването е за две години да успее с неговия екип да финализират проекта за електронните здравна карта и досие. При бърза и стегната работа от тяхна страна този срок би трябвало да е достатъчен за избор на изпълнител и за вкарване на данните, каза още той.

Заради напрегнатата и сериозна обстановка с урана във водата на много населени места министърът е помолил да дойдат експерти от Световната здравна организация. Така той смята, че гражданите ще имат повече доверие на резултатите, които ще бъдат оповестени.

Още една цел си е поставил проф. Петров и това е в скоро време да бъдат направени съответни промени в закона и да бъдат вкарани за разглеждане в Народното събрание, за да бъде въведена нова професия – на болногледач.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: focus-news.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиАптекиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиБотаникаЛеченияИсторияНормативни актовеЗаведенияИнтервютаКомпании и организацииАнкетиПроизводителиРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография