Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ – Бургас вече разполагат с холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците

В УМБАЛ – Бургас вече разполагат с холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците

В УМБАЛ – Бургас вече разполагат с холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците - изображение

Отделението по урология в УМБАЛ – Бургас се сдоби с последно поколение холмиум лазер, чрез който се разбиват камъни в бъбреците, пикочния мехур и уретера. Действието на апарата е такова, че дори най-твърдите образувания могат да бъдат сведени до микрочастици и така да се изхвърлят безпроблемно от отделителната система.

Процедурата е възможно най-щадяща за пациента и е необходимо минимално време за възстановяване. Интервенциите се извършват с помощна на ендоскопи, които навлизат през естествени отвори или през направен малък разрез на бъбрека.

Операциите с холмиум лазера се поемат от НЗОК, но пациентите плащат само такса за консуматив, който не се изплаща от Здравната каса. Апаратът може да се използва и за обработване на генитални брадавици и други образувания. Също така е приложим и за малки козметични интервенции, препоръчани от лекар.

Сдобивайки се с холмиум лазера, Отделението по урология в УМБАЛ – Бургас затваря цикъла на оборудване и се превръща в Център по уролитиаза, който отговаря на изискванията на Европейската асоциация по урология по думите на д-р Николай Маринчев, началник на отделението.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mbalburgas.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлНовиниЛеченияИнтервютаИсторияСпортАлтернативна медицинаЗдравни съветиДиетиКлинични пътекиБотаникаСпециалистиЗдравни проблеми