Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ „Софиямед“ спасиха крака на жена чрез уникална операция

В УМБАЛ „Софиямед“ спасиха крака на жена чрез уникална операция

В УМБАЛ „Софиямед“ спасиха крака на жена чрез уникална операция - изображение

Хирурзи от УМБАЛ „Софиямед“ извършиха сложна и уникална операция, при която спасиха от ампутация крака на 67-годишна жена от Плевен. Доц. д-р Димитър Марков и неговият екип от Отделението по съдова хирургия се заемат с трудната задача.

лекар

Възрастната жена постъпва в лечебното заведение с болки в крака и с рана в предната част на ходилото. Лекарите разбират, че в това състояние е невъзможно да се приложи съдова реконструкция и да се пристъпи към хирургична интервенция. Диагнозата на пациентката е диабет и ХАНК (Хронична артериална недостатъчност на крайниците).

При по-прецизно изследване – селективна ангиография на съдовете на ходилото, специалистите откриват сравнително съхранен колатерал (естествен „байпас“). Около този изключително малък съд хирурзите направили байпас от вена от здравия ляв крак и резултатът е много добър. Лекарите са приложили специална микросъдова хирургична методика, чрез която байпасът става проходим. Пациентката се възстановява и вече се раздвижва.

Подобна операция се извършва за първи път в страната, в света също се прилага много рядко по думите на доц. Марков. Малко специалисти смеят да я направят, тъй като считат, че байпасите под коляното са без перспектива.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: ipatient.xyz, bolenzdrav.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаСнимкиИсторияПсихологияЛеченияСпециалистиКлинични пътекиИнтервютаНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлАнкети