Начало Здравна медиа Здравни новини Германското правосъдие настоява да се легализира третият пол

Германското правосъдие настоява да се легализира третият пол

Германското правосъдие настоява да се легализира третият пол - изображение

Най-висшата юридическа инстанция в Германия настоя да се легализира вписването  на „трети пол“ в актовете за раждане. С това Германия може да стане първата европейска държава, признала понятието.

Конституционният съд в Карлсруе възложи срок на депутатите от долната камара до края на 2018 г. да гласуват за легалното използване на графа „трети пол“ с въвеждането на термини като „различен“, „междинен“ или друго позитивно определение за този пол. Това ще гарантира равенство на интерсексуалните с другите полове.

От 2013 г. в държавата е възможно да не се попълва графата за пол, а след години заинтересуваните лица сами да изберат какъв пол – мъжки или женски да поставят в празното поле. Процесът не продължи своето развитие, защото през 2016 г. Федералният съд отказа да признае юридически съществуването на трети пол с мотива, че това не е законно. По този начин съдът отхвърли молбата на интерсексуално лице, което е родено през 1989 г. и е записано като човек от женски пол.

Интерсексуалното лице бе подкрепено от сдружение за подпомагане на хора от третия пол и се обърна към по-висша инстанция. Пред Конституционния съд бяха представени хромозомни анализи, които доказват, че лицето не е нито мъж, нито жена.

Предстои разглеждане на исканията на конституционните съдии. Ако те бъдат одобрени, Германия ще стане първата европейска страна, която е признала официално съществуването на трети пол.

Засега „трети пол“ е признат в Индия, Непал, Нова Зеландия и Австралия.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: AFP
Снимка: spiegel.de

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиНовиниИзследванияЛайфстайлХранене при...ИсторияСоциални грижиСпортПроизводителиГеография