Начало Здравна медиа Здравни новини Медицински скандал в Германия: Съдят фармацевт, разреждал медикаменти за рак

Медицински скандал в Германия: Съдят фармацевт, разреждал медикаменти за рак

Медицински скандал в Германия: Съдят фармацевт, разреждал медикаменти за рак - изображение

Четирдесет и седем годишен фармацевт от град Есен в Германия е изправен пред съда, по обвинение, че при изготвянето на медикаменти за рак е редуцирал активните вещества и е прибирал парите от осигурителните компании.

Случаят може да се определи като един от най-големите медицински скандали в Германия за последните десет години.

Според разследванията на прокуратурата в Есен над 3 700 са потърпевшите от цялата страна, а щетите за здравната система са огромни. Счита се, че годишната печалба от продажбата на лекарства срещу рак възлиза на около 615 000 евро. Поради давностния срок обаче се разглеждат случаи само от последните 5 години.

Не е ясно кой пациент е получил медикамент с пълната активна съставка, кой с половин и кой без никаква“, коментира прокурорът Анете Милк.

Фармацевтът е обвинен в нарушение на закона за медицински продукти, измама и опит за нанасяне на телесна повреда. Той е в ареста от една година, но е запазил мълчание по всички обвинения и не дава никаква информация по случая. Трудно е да се установи дали потребителите са получили предписания медикамент в пълен капацитет или не. Обвиняемият е продавал в аптека Ботроп и е извършвал доставки в редица болници и частни клиники в няколко провинции. Това разширява значително кръга на жертвите на опасната измама.

Според адвокатите на засегнатите действията на фармацевта могат да се определят като опит за убийство с цел финансово облагодетелстване.

Ако съдът го признае за виновен, ще получи забрана за упражняване на професията и до десет години затвор.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: soz.uni-heidelberg.de
Снимка: baonuocviet.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПроизводителиСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортСоциални грижиГеографияНаправления в медицинатаСпециалистиАптекиОрганизацииНормативни актовеТестовеЛичностиОткритияБотаника