Начало Здравна медиа Здравни новини Грипът H3N2 атакува по-рано

Грипът H3N2 атакува по-рано

Грипът H3N2 атакува по-рано - изображение

Грипът H3N2, който преобладава в момента, атакува хората по-рано с около месец от предвиденото, съобщава директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев. Щамът "Болзано" е леко видоизменен вирус и е с 30% повече от щама "Хонконг".

Грипът е с много кратък инкубационен период – между 10 - 12 часа от момента на заразяване. Характеризира се с висока температура около 38 градуса, болки в гърлото, суха кашлица, болки в мускулите и ставите. При първи симптоми пациентът трябва да се обърне към лекар. Препоръчва се болният да се лекува до пълно оздравяване, за да не се получат усложнения. При неправилно лекуван грип често се развива бронхопневмония.

"До месец ще бъде ясно дали ваксината ще може да защити ефективно срещу този вирус. Добре е да се избягват контактите с болни хора. Личната хигиена е от голяма значение. Децата са особено податливи и трябва да се научат правилно да кихат и кашлят. Желателно е да се приема витамин D около половин месец и след това да се направи почивка. В грипният сезон са много полезни туршиите и киселото зеле, поради наличието на Lactobacilli plantarum бактерии", коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Снимка: Rynekzdrowia.pl

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаСнимкиПатологияМикробиологияХранене при...ЛюбопитноИсторияИзследванияКлинични пътекиЛеченияПсихологияФизиологияВидеоСпортСъставкиЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлЗдравни проблемиПрезентацииТестовеАнкети