Начало Здравна медиа Здравни новини Двоен ръст на респираторните инфекции в Силистренско

Двоен ръст на респираторните инфекции в Силистренско

Двоен ръст на респираторните инфекции в Силистренско - изображение

От 3 до 9 октомври е отчетен двоен ръст на респираторните заболявания в област Силистра, показват данни на Регионалната Здравна инспекция.

Наблюдава се увеличение на респираторната вълна при заболелите ученици и в по-големите колективи. Във връзка с тези високи нива на респираторните вируси от РЗИ са предприели селекция на 10 проби от заболели с по-характерните симптоми. Те ще бъдат изпратени в Централната референтна лаборатория за идентифициране на причинителите.

"Ситуацията не е притеснителна, а по скоро обичайна за този сезон, въпреки отчетения висок ръст на респираторните заболявания", коментира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ - Силистра.

"Симптомите на част от инфекциите са близки до грипоподобна и засега няма изолиран и доказан грипен вирус като причинител", добави още Начева.

През този сезон се очакват следните щамове грипни вируси: тип А, "Калифорния"(H1N1) "Хонг Конг" (H3N2), тип B - "Брисбейн", които са включени в противогрипните ваксини.

Кабинетът за имунизация към РЗИ- Силистра разполага с противогрипните ваксини. Всеки, който желае да се имунизира може да с еобади в стая №306 на 3-тия етаж или на телефон 086 816 141.

Снимка: Medical Dailyч

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛеченияИсторияСоциални грижиАлтернативна медицинаЗдравни съветиАнкетиТестовеЛайфстайлПрезентацииЗдравни проблемиХранене при...БотаникаМедицински изследвания