Начало Здравна медиа Здравни новини До 2020 г. в страната трябва да намалеят заболелите от туберкулоза и ХИВ

До 2020 г. в страната трябва да намалеят заболелите от туберкулоза и ХИВ

До 2020 г. в страната трябва да намалеят заболелите от туберкулоза и ХИВ  - изображение

Служебният кабинет прие две Национални програми, с които се цели да се намали заболеваемостта и смъртността от ХИВ и туберкулоза до 2020 г. Те са изискване на ЕС и са ангажимент на нашата страна към международните препоръки на Съюза, Световната здравна организация и ООН.

Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата (2017 – 2020 г.) поставя условието заболеваемостта и смъртността от жълтата гостенка да намалеят с 40%. За съпоставка от 2006 г. до 2015 г. има понижаване от 39 на 100 000 души на 22,5 на 100 000 на болните от белодробното заболяване. Дейностите в програмата ще обхващат следните групи в риск – ромската общност, хората, лишени от свобода, наркоманите и алкохолнозависимите, бежанците и желаещите убежище, мигрантите, хората с ХИВ и СПИН, децата на улицата и младежите в риск. Към тях ще бъдат прибавени медицинският персонал в болниците за туберкулоза и в микробиологичните лаборатории за нейното диагностициране, както и инсулинозависимите диабетици.

В Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (2020 г.) е заложено обхващането на поне 60% от хората в риск и намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ със 75%. Стремежът е до края на десетилетието 90 на сто от заразените да са наясно със своя статус и да са получили диагноза, както и 90% от живеещите с вируса да са в списъка за лечение с антиретровирусна терапия. На институциите ще бъде поставена амбициозната задача да няма нито един случай на предаване на ХИВ инфекция от майка на новороденото й. До 95% от бременните да бъдат изследвани за сифилис и до 90% за ХИВ.

Разпространението на ХИВ в България е с нисък процент. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията новорегистрираните у нас са 3 души на 100 000, за разлика от 5,8 на 100 000 в ЕС. Повече внимание се обръща на наркозависимите, които приемат дрогата чрез инжектиране и заразените с вируса са намалели от 46% през 2008 г. до 12% през 2016 г. Глобалният фонд на ООН финансира през последните 10 години кампаниите и социалните дейности, които са насочени към постигането на тези резултати.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: laboratorydelivery.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЗдравни съветиСоциални грижиИсторияТестовеАлтернативна медицинаЛюбопитноЗдравни проблемиБотаникаЛеченияИнтервютаЛайфстайлМедицински изследванияСнимкиОрганизацииСпортДиетиЗаведения