Начало Здравна медиа Здравни новини На всеки три минути в света един тийнейджър се заразява със СПИН

На всеки три минути в света един тийнейджър се заразява със СПИН

На всеки три минути в света един тийнейджър се заразява със СПИН - изображение

Сред заразените със СПИН във възрастовата група от 15 до19 години две трети са момичета. Това показват новите данни, представени на 22-та Международна конференция по въпросите на СПИН, която се провежда в Амстердам.

Тревожна е информацията, представена на форума, който събра няколко десетки хиляди лекари, специалисти, политици и представители на различни институции и организации.

През 2018 г. младите хора продължават да бъдат силно засегнати от епидемията. Според данните миналата година броят на смъртните случаи заради СПИН на деца и младежи до 19 години в света е 130 000. Тогава от вируса са се заразили нови 430 000 момчета и момичета.

При всички останали възрастови групи медиците отчитат намаление. Този процес е от 2010 г. и се запазва до момента.

„В повечето страни жените и момичетата нямат достъп до информация и услуги и дори не разполагат с възможността да откажат секс, когато няма предпазни средства. ХИВ се разпространява особено бързо сред най-уязвимите и маргинализирани групи и на практика поставя младежите в сърцето на кризата“, заявява генералният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Епидемията се разпространява по-бързо сред момичетата. Според УНИЦЕФ причините затова се крият в по-ранните полови сношения, включително с възрастни мъже, принудата, невъзможността на кажеш „не“, заради демонстрацията на сила, бедността и не на последно място липсата на достъп до конфиденциални консултации и тестове. „Знаем, че това е свързано с ниския статут на жените и момичетата в света“, каза пред форума, родената ЮАР актриса Чарлийз Терон.

„Трябва да гарантираме, че момичетата и жените са достатъчно добре осигурени, за да не им се налага да продават телата си, за да живеят, както е важно да гарантираме, че те са добре информирани за начините, по които се предава болестта, че имат достъп до услугите и медикаментите, от които се нуждаят, за да са здрави. И не бива да забравяме, че образованието е в основата на всичко това и ние трябва да им го дадем“, категорична е Анжелик Киджо. Носителката на „Грами“ е посланик на УНИЦЕФ и работи изключително активно и целенасочено.

Въпреки стряскащата информация за нарастващия брой млади хора, които се заразяват, има и нещо положително. То дава надежда, но в никакъв случай не бива да успокоява. В последните години има значителен напредък в предотвратяването на възможностите вирусът да се предава от майката на детето в периода на бременността. Превенцията е дала резултат и броят на новите случаи на деца под 4 години е намалял с една трета в периода между 2010 г. и 2017-а. Обнадеждаваща е информацията, че сега четири от пет ХИВ-позитивни бременни жени имат достъп до лечение. Те са здрави, а рискът да предадат заразата на своите бебета е много по-малък.

В същото време Франсоа Дабис от френската обществена научноизследователска агенция за СПИН определя като основна цел до 2020 г. 90% от болните да бъдат подложени на скрининг и от тях също толкова да бъдат излекувани, а други 90% да са в състояние да контролират болестта. Затова и инициативата е наречена „90-90-90“. „Прогнозите показват, че ще бъде много трудно да се спази срока, който сме си поставили“, смята Франсоа Дабис и обяснява това с неравнопоставеното положение на различните райони в света както и с огромното невежество за ХИВ, което продължава да шири.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: lefigaro.fr
Снимка:pourquoidocteur.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноПсихологияИсторияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииЛеченияЛайфстайлСпортФизиологияМикробиологияТестовеВидеоИнтервютаИзследванияЗдравни проблемиБотаника