Начало Здравна медиа Здравни новини Държавата ще плаща иновативните лекарства, които са без заместител

Държавата ще плаща иновативните лекарства, които са без заместител

Държавата ще плаща иновативните лекарства, които са без заместител - изображение

Четири молекули, които нямат заместител на пазара и са единственият шанс за онкоболни, ще бъдат заплащани от Министерството на здравеопазването и предоставяни на болните, които се нуждаят от тях. Новината потвърди здравният министър Кирил Ананиев. Мораториумът върху лекарствата засяга 32 нови молекули, като от тях 28 имат алтернатива.

Финансираните от здравното ведомство иновативни медикаменти ще бъдат отпускани, след като специална комисия разгледа всеки един случай индивидуално. Тя ще е съставена от водещи специалисти от различни области на медицината.

По думите на Менда Стоянова, председател на бюджетната парламентарна комисия, не става дума за прегласуване на ветото на президента Радев. Четирите нови молекули, които ще се поемат от държавата, няма да се плащат от НЗОК, защото тя е обществен фонд, чиято роля е да гарантира лечението на всички здравноосигурени пациенти.

Уверенията са, че има необходимите финансови средства, с които да се покрият разходите за лекарствата без заместител.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: aktualno.com
Снимка: npr.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноРецептиНормативни актовеЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиСпециалистиАнкетиПроизводителиАптекиИсторияОрганизацииЛеченияОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография