Начало Здравна медиа Здравни новини Руски учени създадоха лекарство за лечение на черния дроб

Руски учени създадоха лекарство за лечение на черния дроб

Руски учени създадоха лекарство за лечение на черния дроб - изображение

Лекарство за хронични чернодробни заболявания разработиха изследователите от сибирския Медицински държавен университет съвместно с колегите си от Башкирския.

Създателите на медикамента твърдят, че в света няма аналог на новото лекарство. То нормализира детоксикиращата функция на органа и не предизвиква нежеланите ефекти на вече съществуващите лекарства.

Башкирските учени са синтезирали основното активно вещество, а колегите им от Сибир провели предклиничните изследвания.

Завеждащият катедрата по фармацевтичен анализ в Сибирския медицински университет Михаил Белоусов обяснява, че в момента за лечението на хроничните чернодробни заболявания се използват хепатопротективните лекарства. Като агенти на патогенетичната терапия те предотвратяват унищожаването на чернодробната клетка, но от друга страна не влияят на нейната функционална активност. На трансформиращата мисия на черния дроб, която обезврежда постъпващото в организма, въздействат много вещества, но на практика това не е основното свойство на препаратите. Подобен е ефектът на силни антибиотици или барбитурати, но тяхното предназначение е различно.

Учените предполагат, че новият медикамент ще се използва за лечение на хепатит, но и по време на химиотерапия или при инфекциозни и токсични състояния.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАнкетиСпециалистиАптекиПроизводителиОрганизацииЛеченияЛайфстайлРецептиКлинични пътекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаХранене при...ГеографияПатологияФизиологияАлт. медицинаИзследванияТестовеБотаникаДиетиСъставки